start here

Ιστορικά γεγονότα

Αρχαιότητα

Ο Ιπποκράτης πιστεύει ότι οι ασθένειες είναι ένα φυσικό φαινόμενο και ότι δεν προκαλούνται από δεισιδαιμονίες. Θεραπεύει τη δύναμη της φύσης με πειθαρχία, εξάσκηση και επαγγελματισμό.

 

Οι Αιγύπτιοι αρχίζουν να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμες που έφτιαχναν από σκόνη από τις οπλές βοδιού, στάχτες, καμένα κελύφη αυγών και ελαφρόπετρα. Αργότερα οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι θα προσθέσουν αρωματικές ουσίες για καλύτερη αναπνοή.

 

--

Πηγή:

η εικόνα ανήκει στο: freehdwall.com

History of Toothpastes (colgate.com)

Ο Πυθαγόρας εισάγει την ιδέα της φαρμακογενετικής. Παρατηρεί ότι η κατανάλωση κουκιών δύναται να είναι μοιραία για κάποιους ανθρώπους και αναγνωρίζει ότι μια ουσία μπορεί να είναι ασφαλής για ένα άτομο, αλλά επιβλαβής για ένα άλλο.

 

--

Πηγή:

η εικόνα ανήκει στο : sfairika.gr

15ος-16ος αιώνας

Ο Hieronymus Brunschwygk δημοσιεύει το βιβλίο του "Liber de arte distillandi, de simplicibus", που περιγράφει ιατρικά βότανα και την κατασκευή αποστακτήρων για την επεξεργασία τους.

 

--

εικόνα: nickrentlab.siu.edu

Ο Nicolaus Copernicus δημοσιεύει το έργο του "De Revolutionibus Orbium Coelestium" (Περί των Περιστροφών των Ουρανίων Σφαιρών) παρουσιάζοντας τη θεωρία του ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο.

 

17ος-18ος αιώνας

Ο Anders Celsius προτείνει την κλίμακα βαθμών Κελσίου για τη μέτρηση της θερμοκρασίας.

 

--

η εικόνα ανήκει στο: Tom Houslay (flickr.com)

Ο James Lind δημοσιεύει το βιβλίο "Treatise on the Scurvy" με την υπόθεση ότι ο όξινος χυμός των εσπεριδοειδών φρούτων μπορεί να θεραπεύσει και να αποτρέψει το σκορβούτο.

 

19ος αιώνας

Ο Louis Nicolas Vauquelin και ο Pierre Jean Robiquet απομονώνουν το πρώτο αμινοξύ, την ασπαραγίνη από σπαράγγι.

 

--

Πηγές:

η εικόνα ανήκει στο: laserre.ae

Ο Jöns Jacob Berzelius βρίσκει στους μύες γαλακτικό οξύ.

 

--

Πηγή:

η εικόνα ανήκει στο: imagequiz.co.uk

Ο Jean-Baptiste Monet de Lamarck δημοσιεύει μια πρώτη εξελικτική θεωρία στο Philosophie zoologique, κατά την οποία οι αλλαγές στη μορφολογία των οργανισμών είναι αποτέλεσμα της προσαρμογής τους στις περιβαλλοντικές συνθήκες.

 

--

Πηγή:

η εικόνα ανήκει στο : Wellcome Images

Ο William Hyde Wollaston ανακαλύπτει σε λίθους ουροδόχου κύστεως μια ένωση που αρχικά την ονόμασε κυστικό οξείδιο και σήμερα είναι γνωστή ως το αμινοξύ κυστεΐνη.

 

--

Πηγές:

η εικόνα ανήκει στο: stonedisease.org

Ο Gottlieb Kirchhof επινοεί μια μέθοδο για τη μετατροπή του αμύλου σε γλυκόζη. Σε μια αντίδραση υδρόλυσης που περιελάμβανε άμυλο από πατάτα και αραιό θειικό οξύ παράγει ένα λίγο πιο γλυκό προϊόν από τη φυσική ζάχαρη. Μέχρι τότε ζάχαρη παράγονταν από τα ζαχαροκάλαμα. Η μεγάλη ζήτησή της και η δυσκολία να θεριστεί ήταν η βασική αιτία του δουλεμπορίου Αφρικανών στην Αμερική.

 

--

Πηγές:

η εικόνα ανήκει στο: chefeddy.com

Ο Jean Bienaime Caventou και ο Pierre-Joseph Pelletier προσδιορίζουν το μόριο χλωροφύλλη κάτι που βοήθησε στην κατανόηση της φωτοσύνθεσης. Μέχρι τότε ήταν μόνο γνωστό ότι τα φυτά παράγουν ενέργεια μέσω του διοξειδίου του άνθρακα και του νερού αλλά δεν ήταν γνωστή η αντίδραση.

 

--

Πηγή:

η εικόνα ανήκει στο: bioweb.uwlax.edu

Ο William Prout εντοπίζει το υδροχλωρικό οξύ (HCl) ως ενεργό συστατικό πέψης των γαστρικών χυμών. Η ανακάλυψη αμφισβητείται αρκετά από επιστήμονες που πιστεύουν ότι τα βασικά συστατικά πέψης είναι το γαλακτικό οξύ και τα φωσφορικά οξέα.

Ο Friedrich Wöhler συνθέτει κατά λάθος την ουρία. Προσπαθώντας να παράγει κυανικό αμμώνιο (ανόργανο άλας) αναμειγνύοντας αμμώνιο με διαλύματα κυανικού, προς έκπληξή του παράγει ένα οργανικό συστατικό, την ουρία. Το γεγονός σηματοδότησε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής στην οποία πιστεύονταν ότι οι οργανικές και ανόργανες ενώσεις ήταν διαφορετικής φύσης και η σύνθεση οργανικών ενώσεων απαιτούσε τη "δύναμη της ζωής".

Ο Theodor Schwann ανακαλύπτει το ένζυμο πεψίνη στο στόμαχο ζώων. Παρατηρεί το ρόλο του ενζύμου στη διάσπαση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, όπως είναι το κρέας και τα αυγά. Ωστόσο, η πρωτεΐνη θα απομονωθεί αργότερα, το 1930, από τον John Howard Northrop.

Ο Justus von Liebig δημοσιεύει το βιβλίο με τίτλο "Organic Chemistry in its Application to Agriculture and Physiology" και φέρνει την επανάσταση στις αγροτικές καλλιέργειες της Ευρώπης. Προτείνει ότι τα φυτά χρειάζονται και ανόργανα θρεπτικά συστατικά, όπως άζωτο και ότι τα νιτρικά άλατα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χημικά λιπάσματα. Μέχρι τότε πιστεύονταν ότι τα φυτά για να αναπτυχθούν χρειαζόταν μόνο νερό και οργανικά συστατικά.

Ο John Snow δίνει τέλος στο ξέσπασμα χολέρας στο Λονδίνο. Έχοντας παρακολουθήσει τις εστίες της ασθένειας συμπέρανε ότι πηγή μόλυνσης ήταν μια αντλία νερού στη Broad Street.

 

--

εικόνα: ο χάρτης του Λονδίνου που έκανε ο John Snow με τα κρούσματα χολέρας (wikipedia.org)

Ο Pasteur με τη μελέτη του στα βακτήρια αποδεικνύει ότι οι μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες και διαψεύδει οριστικά τη θεωρία της αυθόρμητης γενέσεως (spontaneous generation).

Ο Freidrich August Kekulé von Stradonitz περιγράφει τη χημική δομή του βενζολίου ως ένα δακτύλιο 6 ατόμων άνθρακα καθένα συνδεδεμένο με ένα άτομο υδρογόνου. Ισχυρίστηκε ότι εμπνεύστηκε τη δομή μετά από ένα όνειρο που είδε με ένα φίδι να τρώει την ουρά του. Το βενζόλιο είναι από τις πιο κοινές χημικές δομές οργανικών ενώσεων και χρησιμοποιείται ευρέως για την σύνθεση χημικών μιγμάτων.

Ο Wilhelm Kühne εισάγει τον όρο ένζυμο. Το όνομα, που έχει ελληνική ρίζα, αναφέρεται σε μια ουσία που δρα σα καταλύτης σε ζωντανούς οργανισμούς.

 

Ο Christiaan Eijkman βρίσκει ότι υπάρχει σύνδεση της νευρολογικής ασθένειας beriberi και της κακής διατροφής. Με πειράματα σε κοτόπουλα βλέπει ότι το πολύ επεξεργασμένο ρύζι προκαλεί την ασθένεια σε αντίθεση με το μη επεξεργασμένο και συμπεραίνει ότι κάποια χρήσιμα διατροφικά συστατικά, που τότε δεν είναι γνωστό ότι είναι οι βιταμίνες, αφαιρούνται κατά τον καθαρισμό του. 1 χρόνο πριν πεθάνει, το 1929, έλαβε το βραβείο Nobel στην Φυσιολογία ή Ιατρική.

Ο Eduard Buchner βάζει τα θεμέλια της βιοχημείας. Δείχνει ότι τα βιοχημικά φαινόμενα είναι μια σειρά διακριτών βημάτων και οι μεταβολικές διεργασίες πρέπει να προσεγγίζονται σαν μονοπάτια αντιδράσεων που ελέγχονται από ένζυμα.

--

εικόνα: Eduard Buchner (wikipedia.org)

Η Marie και ο Pierre Curie παρατηρούν αυξημένη ραδιενέργεια στο Ουράνιο από Ουρανινίτη (Πισσουρανίτη) και ανακοινώνουν την ύπαρξη ενός άλλου στοιχείου που το ονομάζουν Πολώνιο, τιμώντας τη γενέτειρα της Marie Curie, την Πολωνία.

 

--

Εικόνα: "Curie, Pierre: Marie and Pierre Curie, and chemist Gustave Bémont". Photograph. Encyclopædia Britannica Online. Web. 06 Aug. 2015. britannica.com

20ος αιώνας

Ο Jokichi Takamine απομονώνει την ορμόνη επινεφρίνη (αδρεναλίνη). Αργότερα θα βγει στο εμπόριο από τη φαρμακευτική εταιρία Parke-Davis και θα γίνει πολύ δημοφιλές φάρμακο, ιδίως κατά τη διάρκεια χειρουργείων.

 

--

εικόνα: wikipedia.org

5 χρόνια μετά το θάνατο του επιστήμονα Alfred Nobel θεσπίζονται τα βραβεία Νόμπελ. Ο εφευρέτης της πυρίτιδας ζήτησε στη διαθήκη του, η περιουσία του να μοιραστεί σε βραβεία σε εκείνους που την περασμένη χρονιά, προσέφεραν το μεγαλύτερο όφελος για την ανθρωπότητα.

Ο θεσμός θα γίνει ετήσιος και θα απονέμει βραβεία αναγνώρισης σημαντικών προόδων στη Χημεία, τη Λογοτεχνία, την Ειρήνη, τη Φυσική, τη Φυσιολογία/Ιατρική, τις Οικονομικές Επιστήμες.

 

--

Πηγές:

nobelprize.org

εικόνα: wikipedia.org

Ο Svante Arrhenius εισάγει τον όρο ανοσοχημεία και με τον ομώνυμο τίτλο στο βιβλίο του μελετά τις εφαρμογές της χημείας στην έρευνα των τοξινών και των αντιτοξινών.

 

--

εικόνα: archive.org

Ο Max von Laue έδειξε ότι οι ακτίνες Χ ήταν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που δημιουργούν φαινόμενα περίθλασης στα κρυσταλλικά πλέγματα και υπολόγισε το μήκος κύματός τους. Το 1914 του απονεμήθηκε το Nobel Φυσικής.

 

--

Πηγή:

Eckert, M. (2012). Max von Laue and the discovery of X‐ray diffraction in 1912.Annalen der Physik, 524(5), A83-A85.

Ο Frederick Banting και ο Charles Best ανακαλύπτουν την ινσουλίνη και χορηγούν σε διαβητικούς δείγματα απομονωμένα από σκύλους. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και μαζί με την εταιρία Eli Lilly & Co. βελτιώνουν τις τεχνικές καθαρισμού και την εισάγουν στην αγορά σαν φάρμακο. Με την ανακάλυψή της ο διαβήτης από θανατηφόρα ασθένεια μετατρέπεται σε χρόνια και αντιμετωπίσιμη.

 

στην εικόνα απεικονίζονται ο Frederick Banting (δεξιά) και ο Charles Best (αριστερά) (en.wikipedia.org)

Ο Andrei Nikolaevitch Belozersky γίνεται ο πρώτος επιστήμονας που απομονώνει καθαρό DNA, για να δείξει ότι τα νουκλεϊκά οξέα βρίσκονται παντού και στα φυτά και στα ζώα.

 

εικόνα: forbes.com

Ο Albert Coons και ο Louis Fieser αναπτύσσουν μία μέθοδο προσθήκης φθορίζουσων ετικετών σε αντισώματα, χωρίς να εμποδίζουν τη λειτουργικότητα των αντισωμάτων, και διευκολύνουν έτσι τον εντοπισμό και την αναγνώριση των αντιγόνων. Στο πείραμά τους σημαίνουν αντισώματα για τον πνευμονιόκοκκο με το φθορίζον ανθρακένιο.

 

--

εικόνα: Photomicrograph depicting leukemia cells containing Epstein-Barr virus (EBV) obtained using a fluorescent antibody staining technique. (amolecularmatter.tumblr.com)

Ο George Beadle και ο Edward Tatum μελετώντας τον μύκητα Neurospora, δείχνουν ότι μεταλλάξεις σε γονίδια προκαλούν συγκεκριμένα λάθη σε μεταβολικά μονοπάτια. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα γονίδια κωδικοποιούν συγκεκριμένες πρωτεΐνες, και διατυπώνουν τη θέση ότι ένα γονίδιο αντιστοιχεί σε ένα ένζυμο (one gene, one enzyme). Το 1958 στους ερευνητές απονεμήθηκαν τα βραβεία Nobel.

 

--

Πηγή:

εικόνα: Neurospora crassa (wikipedia.org)

one gene-one enzyme hypothesis. (2015). In Encyclopædia Britannica. britannica.com

Το πείραμα των Oswald Avery, Colin MacLeod και Maclyn McCarty αποδεικνύει ότι το απλό μόριο του DNA μεταφέρει τη γενετική πληροφορία και όχι οι πρωτεΐνες που πιστεύεται μέχρι τότε. Παρατηρεί το γενετικό μετασχηματισμό βακτηρίων και με τη μέθοδο του αποκλεισμού σε μία σειρά χημικών αναλύσεων, απομονώνει τον ενεργό παράγοντα που είναι DNA.

 

1951. Ο George Otto Gey πολλαπλασιάζει την πρώτη καρκινική κυτταρική σειρά, τα κύτταρα HeLa. Το όνομά τους προέρχεται από τη γυναίκα από την οποία ελήφθησαν, την Henrietta Lacks.

 

εικόνα: wikipedia.org

Ο Jonas Salk αναπτύσσει το πρώτο εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα.

 

--

η εικόνα ανήκει στο : opinioncenter.li

Ο David Goeddel και ο Dennis Kleid στη Genentech και ο Roberto Crea, ο Keiichi Itakura και ο Arthur Riggs στο City of Hope Medical Research Center καταφέρνουν να εκφράσουν το γονίδιο της ανθρώπινης ινσουλίνης σε βακτήρια με την τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA.

 

Ο Sir Alec John Jeffreys ανακαλύπτει τα αποτυπώματα του DNA, δηλαδή τους πολυμορφισμούς που εντοπίζονται στο γενετικό υλικό κάθε ανθρώπου και τον κάνει μοναδικό.

 

--

Πηγή:

Jellreys, A. J. (1985). Individual-specific ‘fingerprints’ of human DNA. Nature,316, 4.

Με το project των Ingo Potrykus και Peter Beyer δημιουργείται το golden rice, μια ποικιλία ρυζιού πλούσια σε β καροτένιο, για τις φτωχές περιοχές του κόσμου στις οποίες η έλλειψη βιταμίνης Α από τη διατροφή προκαλεί μέχρι και τύφλωση.

 

 

--

Πηγή:

η εικόνα ανήκει στο: IRRI Photos (flickr.com)

Ye, X., Al-Babili, S., Klöti, A., Zhang, J., Lucca, P., Beyer, P., & Potrykus, I. (2000). Engineering the provitamin A (β-carotene) biosynthetic pathway into (carotenoid-free) rice endosperm. Science, 287(5451), 303-305.

21ος αιώνας

Στις 11 Φεβρουαρίου 2016 η Advanced LIGO team ανακοινώνει ότι στις 14 Σεπτεμβρίου του 2015 ανίχνευσε βαρυτικά κύματα από την ένωση δύο μαύρων τρυπών περίπου 400 megaparsecs (1,3 δισεκατομμύρια έτη φωτός) μακριά από τη Γη.

Η ύπαρξη των βαρυτικών κύματων είχε προβλεφθεί από τον Albert Einstein το 1916,  με βάση τη θεωρία της σχετικότητας.

Πηγές:
  1. Abbott, B. P., Cagnoli, G., Degallaix, J., Dolique, V., Flaminio, R., Hofman, D., ... & Straniero, N. (2016). Characterization of transient noise in Advanced LIGO relevant to gravitational wave signal GW150914.
We use cookies
Χρησιμοποιούμε cookies που μας επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Κάνοντας κλικ στο "Αποδέχομαι" ή συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα bioximikos.gr συμφωνείτε με τη χρήση cookies.