Σε τι οφείλεται το γαλάζιο χρώμα του ουρανού;

Γιατί ο ουρανός έχει γαλάζιο χρώμα και γιατί ο ήλιος έχει λευκό χρώμα; Τι είναι το ουράνιο τόξο;

Το φως του ήλιου μοιάζει να είναι λευκό γιατί έτσι το αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι.

Στην πραγματικότητα το φως του ήλιου αποτελείται από συνδυασμό χρωμάτων, τα γνωστά χρώματα του ουράνιου τόξου, τα οποία μπορούμε να αντιληφθούμε μόνο μέσω πρισματικής ανάλυσης. Χαρακτηριστική είναι η αντίληψη των χρωμάτων κατά την εμφάνιση ενός ουράνιου τόξου στη διάρκεια μιας βροχερής μέρας!

Πώς σχηματίζεται το ουράνιο τόξο

Ο λόγος που δημιουργείται το ουράνιο τόξο είναι απλός. Το φως διαθλάται μέσα από τις σταγόνες του νερού οι οποίες λειτουργούν σαν πρίσμα, αντανακλάται εσωτερικά με αποτέλεσμα την ανάλυση του φωτός σε επιμέρους χρώματα και παράλληλα την ικανότητα αντίληψης τους από το ανθρώπινο μάτι.

φυσική του ουράνιου τόξου

η εικόνα ανήκει στο : daviddarling.info

Επειδή το φως ανακλάται σε εμάς για να δούμε το ουράνιο τόξο πρέπει να είμαστε με την πλάτη στον ήλιο και πρέπει να κοιτάζουμε ψηλά με γωνία περίπου 40 μοιρών, δηλαδή τη γωνία εκτροπής του ουράνιου τόξου. Η αψίδα σχηματίζεται γιατί κάθε μήκος κύματος έχει διαφορετική γωνία διάθλασης. Αν παρατηρήσουμε το ουράνιο τόξο από ένα αεροπλάνο δε θα το δούμε σε σχήμα αψίδας αλλά σαν έναν δίσκο.

Γιατί ο ουρανός είναι μπλε

Όσον αφορά το μπλε χώμα του ουρανού, το αντιλαμβανόμαστε έτσι λόγω της διαφορετικής συχνότητας του μήκους κύματος των χρωμάτων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το οξυγόνο της ατμόσφαιρας απορροφά τα χρώματα μπλε και μωβ, λόγω του μικρού τους μήκους κύματος.

Το δε γεγονός που μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε περισσότερο το μπλε από το μωβ, έχει να κάνει με τη φυσιολογία του ματιού του ανθρώπου, πράγμα που οδηγεί στην αντίληψη του χρώματος του ουρανού ως μπλε – γαλάζιο.

 

--

Πηγές:

εικόνα εξωφύλλου © adairtd (interfacelift.com)

John Tyndall. On the blue color of the sky, the polarization of skylight, and polarization of light by cloudy matter generally. Journal of the Franklin Institute. Volume 88, Issue 1, July 1869, Pages 34–40

A. J. Preetham. Peter Shirley. Brian Smits, A practical analytic model for daylight. University of Utah.cs.utah.edu 

Locke, James A. and Ball, David W., "Why is the Sky Blue?" (2013). Chemistry Faculty Publications. Paper 156. engagedscholarship.csuohio.edu

Βιολόγος Α.Π.Θ - Κατεύθυνση Περιβαλλοντικής Βιολογίας.

MSc Ιατρική  Πληροφορική Α.Π.Θ.

Χρησιμοποιούμε cookies που μας επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας.
Κάνοντας κλικ στο "Συμφωνώ" ή συνεχίζοντας να χρησιμοποιείται την ιστοσελίδα bioximikos.gr συμφωνείτε με τη χρήση cookies.