Πράσινη Επανάσταση

Με τον όρο πράσινη επανάσταση εννοούμε την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε και αναπτύχθηκε ταχέως προκειμένου να δημιουργηθούν βελτιωμένα φυτά και σπόροι ως προς την απόδοσή τους, στη δεκαετία του '60.

Norman BorlandΣτόχος ήταν η γενετική τροποποίηση φυτών προκειμένου να δημιουργηθούν νέα με αυξημένη παραγωγή. Ο ιδεαλιστής της πράσινης επανάστασης Norman Borlaug βραβεύθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1971 καθώς η συγκεκριμένη προσπάθεια είχε ως στόχο να εξαλείψει την πείνα σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η πρώτη πράσινη επανάσταση έγινε το 1950 – 1970 ενώ η δεύτερη ξεκίνησε το 1967 εισάγοντας τα φυτά αυτά σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και τα πρώτα χρόνια χαρακτηρίστηκε από επιτυχία και ενθουσιασμό, καθώς ο στόχος φαινόταν να πραγματοποιείται.

Σύντομα όμως φανερώθηκε η άλλη όψη... Συγκεκριμένα τα φυτά αυτά χρειάζονται μεγάλη δαπάνη πόρων. Χωρίς νερό και λίπασμα οι νέες ποικιλίες φυτών δεν αποδίδουν πράγμα που ανεβάζει το κόστος καλλιέργειας και επιβαρύνει το περιβάλλον.

Ακόμα τα φυτά αυτά έχουν την ικανότητα αντοχής έναντι σε παράσιτα η οποία όμως πραγματοποιείται με τεχνητή επιλογή συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, με αποτέλεσμα να μην κρατάει πολύ λόγω της αυξημένης μεταλλαξιμότητας των παρασιτικών οργανισμών (έντομα, μύκητες, ιοί κ.α.) και του γεγονότος ότι τα βελτιωμένα φυτά έχουν ένα και μοναδικό γενότυπο (μονογενοτυπικές ποικιλίες). Αντίθετα τα παραδοσιακά φυτά λόγω γενετικής ποικιλότητας καταφέρνουν να επιζήσουν.

Το αρνητικό στην όλη προσπάθεια ήταν ότι οι περισσότεροι παραγωγοί είχαν εγκαταλείψει τους παραδοσιακούς σπόρους και τρόπους καλλιέργειας. Το αποτέλεσμα ήταν να επικρατήσουν δυσμενής συνέπειες με τη γενετική διάβρωση των παλαιών σπερμάτων να είναι, από περιβαλλοντική άποψη, μια από τις πιο σοβαρές.

 

--

Πηγές:

εικόνα εξωφύλλου: CarolSpears (wikipedia.org)

η φωτογραφία του Norman Borlaug ανήκει στο: phys.org

Ε. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ. UNIVERSITYSTUDIOPRESS

Βιολόγος Α.Π.Θ - Κατεύθυνση Περιβαλλοντικής Βιολογίας.

MSc Ιατρική  Πληροφορική Α.Π.Θ.

Χρησιμοποιούμε cookies που μας επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας.
Κάνοντας κλικ στο "Συμφωνώ" ή συνεχίζοντας να χρησιμοποιείται την ιστοσελίδα bioximikos.gr συμφωνείτε με τη χρήση cookies.