Κοραλλιογενείς ύφαλοι και παραγωγικότητα

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αποτελούν ένα εξαίρετο οικοσύστημα και όχι μόνο από άποψη ομορφιάς αλλά και λόγω της πολλαπλάσιας παραγωγικότητας που εμφανίζουν σε σχέση με άλλα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Μάλιστα η ιδιότητά τους αυτή, τους καθιστά ιδανικό ενδιαίτημα για πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς όντας πηγή εισροής και ανταλλαγής θρεπτικών συστατικών. Το προτέρημα αυτό παρουσιάζεται για πολλούς λόγους.

Πρώτα απο όλα οι κοραλλιογενείς ύφαλοι βρίσκονται ρηχά, κατά συνέπεια δεν εμποδίζεται η ηλιακή ενέργεια πράγμα που ευνοεί την υψηλή παραγωγικότητα. Το παραπάνω σε συνδυασμό με τις συμβιωτικές σχέσεις που δημιουργούνται και οδηγούν στη γρήγορη ανακύκλωση των θρεπτικών στοιχείων άρα και γρήγορη επαναχρησιμοποίησή τους, είναι από τους κύριους λόγους που ένα τέτοιο οικοσύστημα παρουσιάζει αυξημένη παραγωγικότητα.


--

Πηγές:

εικόνα © Tim Laman / naturepl.com

Μ. ΜΟΥΣΤΑΚΑ – ΓΟΥΝΗ. ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑ – ΜΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΧΙΝ

Θ.ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ – Ζ.ΚΟΥΚΟΥΡΑ. ΒΙΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ – ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΛΙΒΑΔΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.UNIVERSITY STUDIO PRESS

Βιολόγος Α.Π.Θ - Κατεύθυνση Περιβαλλοντικής Βιολογίας.

MSc Ιατρική  Πληροφορική Α.Π.Θ.

Χρησιμοποιούμε cookies που μας επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας.
Κάνοντας κλικ στο "Συμφωνώ" ή συνεχίζοντας να χρησιμοποιείται την ιστοσελίδα bioximikos.gr συμφωνείτε με τη χρήση cookies.