Άνθιση των φυτών. Μπορεί να γίνει ελεγχόμενα;

Το FLOWER CHROMATIN (Control of flowering time by chromatin remodelling) μας δείχνει πως ναι!

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που πραγματοποιείται στην Ισπανία (INIA Spain) και ασχολείται με τον έλεγχο της περιόδου άνθισης στα φυτά.

Φαίνεται πως υπάρχουν κάποιες πολύ σημαντικές πρωτεΐνες-κλειδιά οι οποίες ελέγχουν το φαινόμενο της άνθισης.

Συγκεκριμένα ανακαλύφθηκε πως οι χρωματινοκαθοριζόμενες πρωτεΐνες (Chromatin – modifying proteins) ελέγχουν τον διακόπτη μετάβασης στη φάση της άνθισης.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε δύο σύμπλοκα που επαναδιατάσουν τη χρωματίνη, το SWR1 και το NuA4, τα οποία είναι κοινά στα περισσότερα φυτά, ζώα και μύκητες. Πιο συγκεκριμένα η μελέτη έγινε πάνω στις πρωτεΐνες SWC4 και YAF9 του φυτού Arabidopsis thaliana.

Οι μελέτες αυτών των πρωτεϊνών, έδειξαν ότι πράγματι, παίζουν ρόλο σε αυτό το μηχανισμό επαναδιοργάνωσης της χρωματίνης. Περαιτέρω έρευνα έδειξε πως η δράση αυτών των «γονιδίων άνθισης» επηρεάζεται και από τη τοποθέτηση των ιστονών (κατά τη διάρκεια σχηματισμού της δομής της χρωματίνης).

Η σημασία του ελέγχου της άνθισης θα αποφέρει οφέλη τόσο στην επικείμενη κλιματική αλλαγή καθώς θα βελτιώσει την απόδοση των εκάστοτε καλλιεργούμενων φυτών όσο και στον οικονομικό τομέα.

 

--

Πηγή:

Research*eu results magazine No 43/June 2015, p.30 (cordis.europa.eu)

Βιολόγος Α.Π.Θ - Κατεύθυνση Περιβαλλοντικής Βιολογίας.

MSc Ιατρική  Πληροφορική Α.Π.Θ.

Χρησιμοποιούμε cookies που μας επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας.
Κάνοντας κλικ στο "Συμφωνώ" ή συνεχίζοντας να χρησιμοποιείται την ιστοσελίδα bioximikos.gr συμφωνείτε με τη χρήση cookies.