Λαχανικά με ...Ιστορία

Τώρα το χειμώνα όλοι μας λίγο πολύ τρώμε μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα... Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε ότι όλα αυτά τα φαινομενικά διαφορετικά λαχανικά, προέρχονται από ένα αρχικό φυτό το οποίο αποτελεί το πιο αρχαίο παράδειγμα γενετικής βελτίωσης?

Τώρα το χειμώνα όλοι μας λίγο πολύ τρώμε μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα...

Παρόλη την όχι και τόσο ευχάριστη γεύση και μυρωδιά, αναγνωρίζουμε ότι έχουν βιταμίνες και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και κάνουν καλό στον οργάνισμό μας άρα είναι και απαραίτητα στη διατροφή μας.

Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε ότι όλα αυτά τα φαινομενικά διαφορετικά λαχανικά, προέρχονται από ένα αρχικό φυτό το οποίο αποτελεί το πιο αρχαίο παράδειγμα γενετικής βελτίωσης?

Η γενετική βελτίωση πραγματοποιείται είτε με τεχνητά μέσα (πλέον), είτε παραδοσιακά με έμμεση γενετική επιλογή, λόγω επιλογής των προτιμώμενων εμφανών χαρακτηριστικών του φυτικού ή ζωικού οργανισμού.

Πρόκειται λοιπόν για το φυτό Brassica oleracea που είναι το άγριο λάχανο (ή κράμβη). Ανάλογα με το επιθυμητό χαρακτηριστικό και έπειτα από μακροχρόνια επιλογή προέκυψαν τα γνωστά λαχανικά που τρώμε μέχρι σήμερα. Το κάθε φυτό προέκυψε ανάλογα με το σημείο του φυτού στο οποίο δινόταν έμφαση.

Έτσι λοιπόν, λόγω έμφασης στα φύλλα προέκυψε η λαχανίδα, αλλά και τα κεφαλωτά λάχανα.

brassica oleracea acephala capitata

Ανάλογα δημιουργήθηκαν και τα λαχανάκια Βρυξελλών μετά από έμφαση στα μικρά «κεφάλια» που σχηματίζονται στους μασχαλιαίους οφθαλμούς του φυτού.

λαχανακια Βρυξελλών

Αντίστοιχα μετά απο έμφαση στα άνθη και τα ανθικά μέρη δημιουργήθηκαν τα κουνουπίδια και τα μπρόκολα.

κουνουπιδι μπροκολο

Τέλος η έμφαση στο βλαστό μας έδωσε τα γογγύλια.

γογγυλια λαχανα

Αξιοσημείωτο είναι ότι δίνοντας έμφαση στις χρωστικές του φυτού, μπορούμε να πάρουμε τα κόκκινα λάχανα, το μωβ κουνουπίδι κ.α.

κοκκινο λαχανο μωβ κουνουπιδι

 

--

Πηγές:

K. Rudolf, B. Bohanec, M. Hansen. Microspore culture of white cabbage, Brassica oleracea var. capitata L.: Genetic improvement of non-responsive cultivars and effect of genome doubling agents. Plant Breeding. Volume 118, Issue 3, pages 237–241, July 1999

Ε. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ. UNIVERSITYSTUDIOPRESS

Βιολόγος Α.Π.Θ - Κατεύθυνση Περιβαλλοντικής Βιολογίας.

MSc Ιατρική  Πληροφορική Α.Π.Θ.