Βρέθηκε η σχέση της γλυκόζης με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Για πρώτη φορά αποκαλύφθηκε ο μοριακός σύνδεσμος ανάμεσα στα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Μέχρι τώρα τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τα συνδέαμε μόνο με τον διαβήτη και την παχυσαρκία.

Η νόσος χαρακτηρίζεται από δύο ανώμαλες δομές που καταστρέφουν τα νευρικά κύτταρα και προοδευτικά οδηγούν σε άνοια.

  • Ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα σχηματίζονται πλάκες (plaques) από θραύσματα μιας πρωτεΐνης, που ονομάζεται β-αμυλοειδές.
  • Μέσα στα νευρικά κύτταρα συναθροίζονται νημάτια (tangles) μίας άλλης πρωτεΐνης, της  Τ-πρωτεΐνης, ιδίως σε περιοχές που σχετίζονται με τη μνήμη.

Γνωρίζουμε ότι η γλυκόζη και τα προϊόντα μεταβολισμού της μπορούν να καταστρέψουν πρωτεΐνες στα κύτταρα, μέσω μιας αντίδρασης που ονομάζεται γλυκοζυλίωση.

Βρέθηκε ότι στα αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, η γλυκοζυλίωση καταστρέφει ένα ζωτικής σημασίας ένζυμο, τον παράγοντα αναστολής της μετανάστευσης των μακροφάγων (Macrophage Migration Inhibitory Factor - MIF). Ένα ένζυμο που εμπλέκεται στην απόκριση σε φλεγμονή και στη ρύθμιση της ινσουλίνης. Το ένζυμο φυσιολογικά καταπολεμά τις μη φυσιολογικές πρωτεΐνες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και αποτρέπει τη νόσο.

Όμως καθώς τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης μειώνουν έως και αναστέλλουν κάποιες από τις λειτουργίες του, φαίνεται ότι έτσι ξεκινάει η ανάπτυξη της νόσου. Μάλιστα, καθώς η νόσος εξελίσσεται αυξάνεται η γλυκοζυλίωση του ενζύμου. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι οι ασθενείς με διαβήτη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ σε σχέση με τους υγιείς ανθρώπους.

Οι ερευνητές αφού απέδειξαν ότι η γλυκόζη τροποποιεί το ένζυμο στον εγκέφαλο, θέλουν τώρα να μελετήσουν αν προκαλεί το ίδιο και στο αίμα.

50 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν από τη νόσο παγκοσμίως, και αυτός ο αριθμός φαίνεται να φτάσει τα 125 εκατομμύρια μέχρι το 2050. Βλέπουμε ότι το σωστό διαιτολόγιο επηρεάζει την υγεία μας σε περισσότερες καταστάσεις από ότι νομίζουμε.

 

--

Πηγές:

  1. Kassaar, O., Morais, M. P., Xu, S., Adam, E. L., Chamberlain, R. C., Jenkins, B., ... & Van Den Elsen, J. (2017). Macrophage Migration Inhibitory Factor is subjected to glucose modification and oxidation in Alzheimer’s Disease. Scientific Reports, 7, 42874.
  2. Bacher, M., Deuster, O., Aljabari, B., Egensperger, R., Neff, F., Jessen, F., ... & Dodel, R. (2010). The role of macrophage migration inhibitory factor in Alzheimer’s disease. Molecular medicine16(3-4), 116.

Χρησιμοποιούμε cookies που μας επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας.
Κάνοντας κλικ στο "Συμφωνώ" ή συνεχίζοντας να χρησιμοποιείται την ιστοσελίδα bioximikos.gr συμφωνείτε με τη χρήση cookies.