Σούζι τρως!!!... Και ψεύδεσαι και τρως...

Όλοι μας έχουμε λιγούρες για το φαγητό, άλλος λίγο, άλλος πολύ... Γιατί όμως να παθαίνουμε λιγούρες και να τρώμε ακατάπαυστα...
Η εξήγηση για την εμφάνιση της λιγούρας δεν είναι μία.

Οι λιγούρες ενεργοποιούν παρόμοια κέντρα του εγκεφάλου με αυτά ενός καπνιστή

Μια εξήγηση αφορά τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό, όταν βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο επηρεάζουν τα κέντρα όρεξης του εγκεφάλου προκειμένου να παραχθούν ενδορφίνες. Αυτός είναι και ο λόγος που μας ελκύουν πιο πολύ τα λιπαρά φαγητά και οι υδατάνθρακες. Τέτοιου είδους τρόφιμα προτιμούνται λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε γλυκόζη. Η γλυκόζη αλληλεπιδρά με το σύστημα του εγκεφάλου υπεύθυνο για την παραγωγή οπιοειδών. Ως αποτέλεσμα εθιζόμαστε σε αυτά τα τρόφιμα αφού προκαλούν μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Η σοκολάτα και τα πολύ αλμυρά τρόφιμα μπορούμε να πούμε πως είναι τα κυρίαρχα στις περιόδους λιγούρας. Η προτίμηση αυτή έχει να κάνει με τα συστατικά τους.
Η σοκολάτα για παράδειγμα περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη που είναι υπεύθυνη για την απελευθέρωση των ενδορφινών. Επίσης περιέχει πολύ σίδηρο με αποτέλεσμα να τη λαχταρούμε τις ημέρες της περιόδου.

Η επιθυμία για αλάτι μπορεί να συνδέεται με αφυδάτωση του σώματος, πράγμα που συνδέεται και με τα ποσοστά των ηλεκτρολυτών στο σώμα και άρα έχουμε ανάγκη για ενυδάτωση του οργανισμού, πράγμα που επιτυγχάνεται εμμέσως λόγω της κατακράτησης υγρών από το αλάτι. Σε κάποιες περιπτώσεις η επιθυμία για αλάτι μπορεί να σχετίζεται με διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, και δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Τέλος η ανάγκη για υδατάνθρακες σημαίνει ότι ο οργανισμός έχει φτάσει στο χαμηλότερο σημείο από άποψη ενέργειας και πρέπει επειγόντως να ανεφοδιαστεί.

 

--

Πηγές:

  1. Debra A Zellner , Soraya Centeno, Elizabeth Wadsworth. Chocolate craving and the menstrual cycle. Appetite. Volume 42, Issue 1, February 2004, Pages 119–121
  2. C H Gilhooly, S K Das, J K Golden, M A McCrory, G E Dallal, E Saltzman, F M Kramer and S B Roberts. Food cravings and energy regulation: the characteristics of craved foods and their relationship with eating behaviors and weight change during 6 months of dietary energy restriction. International Journal of Obesity (2007) 31, 1849–1858; doi:10.1038/sj.ijo.0803672; published online 26 June 2007

Βιολόγος Α.Π.Θ - Κατεύθυνση Περιβαλλοντικής Βιολογίας.

MSc Ιατρική  Πληροφορική Α.Π.Θ.

Χρησιμοποιούμε cookies που μας επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας.
Κάνοντας κλικ στο "Συμφωνώ" ή συνεχίζοντας να χρησιμοποιείται την ιστοσελίδα bioximikos.gr συμφωνείτε με τη χρήση cookies.