Γιατί έχουμε δύσοσμη αναπνοή μετά τον καφέ;

Ότι τρώμε και πίνουμε επηρεάζει τη μυρωδιά του σώματός μας. Αφού καθώς η τροφή περνά από τα στάδια του μεταβολισμού, τα χημικά προϊόντα των αντιδράσεων διαχέονται σε όλο μας το σώμα.

Τα φαγητά και τα υγρά που προκαλούν τη μεγαλύτερη δυσοσμία είναι και αυτά που έχουν μεγάλη συγκέντρωση σε θειούχες ενώσεις, και ένα από αυτά είναι ο καφές.

Ο καφές στεγνώνει το στόμα, μειώνοντας την παραγωγή σάλιου.

Το σάλιο καταπολεμά τα βακτήρια του στόματός μας, αλλά και βοηθά στο να διασπά και να απομακρύνει τις τροφές που μένουν ανάμεσα στα δόντια ή σε περιοχές της στοματικής κοιλότητας. Χωρίς αρκετό σάλιο τα βακτήρια συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Και αφού δεν επαρκεί για να διασπάσει τις τροφές, δράση θα αναλάβουν τα βακτήρια που θα παράγουν δύσοσμα παραπροϊόντα.

Ακόμη όταν ο καφές συνδυάζεται με τροφές με επίσης έντονη οσμή, όπως το γάλα, ή με άλλες κακοσμίες του στόματος, μπορεί να έχει ακόμη πιο ...εκρηκτικό αποτέλεσμα.

 

--

Πηγές:

Suarez, F. L., Furne, J. K., Springfield, J., & Levitt, M. D. (2000). Morning breath odor: influence of treatments on sulfur gases. Journal of dental research,79(10), 1773-1777.

Woolston, C. Bad Breath.

Lichtenberg, H., Prange, A., Modrow, H., & Hormes, J. (2007). Characterization of sulfur compounds in coffee beans by sulfur K-XANES spectroscopy. X-Ray Absorption Fine Structure--XAFS 13, 882, 824-826.

Σας άρεσαν τα άρθρα μας; Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα;

Ο Βιοχημικός είναι μία ελληνική εκπαιδευτική σελίδα από εθελοντές επιστήμονες. Η δουλειά μας εξαρτάται από τη στήριξή σας. Αν επιθυμείτε να κάνετε μία δωρεά παρακαλούμε κάντε κλικ παρακάτω.

   paypal

Χρησιμοποιούμε cookies που μας επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας.
Κάνοντας κλικ στο "Συμφωνώ" ή συνεχίζοντας να χρησιμοποιείται την ιστοσελίδα bioximikos.gr συμφωνείτε με τη χρήση cookies.