Ώριμες ή Άγουρες μπανάνες; Ποιες είναι πιο θρεπτικές;

Είναι σίγουρα ένα από τα αγαπημένα φρούτα όλων! Είναι νόστιμη, χορταστική και μάλιστα οι άγουρες με τις ώριμες έχουν διαφορετική θρεπτική αξία.

Άγουρες μπανάνες

(+) Έχουν πιο πολύ ανθεκτικό άμυλο (resistant starch), γι' αυτό είναι κατάλληλες για ανθρώπους που αποφεύγουν τροφές πλούσιες σε σάκχαρα, όπως οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος αμύλου που δεν αφομοιώνεται στο λεπτό έντερο, αλλά η πέψη του γίνεται στο παχύ έντερο.

(+) Βοηθούν στην ταχύτερη καύση του λίπους.

(+) Έχουν προβιοτικά βακτήρια που βοηθούν στην υγεία του παχέος εντέρου.

(+) Βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, όπως το Ασβέστιο.

(-) Δεν έχουν αρκετά αντιοξειδωτικά, τα οποία αυξάνονται καθώς ωριμάζει το φρούτο.

(-) Μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και αέρια, λόγω του υψηλού ποσοστού ανθεκτικού αμύλου που περιέχουν. 

Ώριμες μπανάνες

(+) Όσο ωριμάζει το ανθεκτικό άμυλο μετατρέπεται σε απλά σάκχαρα (γλυκόζη), και ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης τις κάνει πιο εύπεπτες.

(+) Έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά.

(+) Προάγουν τον Παράγοντα Νέκρωσης Όγκων (Tumor Necrosis Factor, TNF), που παίζει σπουδαίο ρόλο ενάντια στον καρκίνο καθώς πολεμά τα ανώμαλα καρκινικά κύτταρα. Όσο περισσότερα μαύρα στίγματα έχουν, τόσο πιο πολύ βοηθούν.

(-) Καθώς ωριμάζουν φαίνεται πως χάνονται κάποια θρεπτικά μικροστοιχεία. Για να περιορίσετε την απώλεια βιταμινών και μετάλλων, διατηρείστε τες στο ψυγείο.

 

--

Πηγές:

EGBEBI AO, B. T. (2012). CHEMICAL COMPOSITIONS OF RIPE AND UNRIPE BANANA AND PLAINTAIN. International Journal of Tropical Medicine and Public Health, 1(1), 1-5.

Adeyemi, O. S., & Oladiji, A. T. (2009). Compositional changes in banana (Musa ssp.) fruits during ripening. African Journal of Biotechnology, 8(5).

Englyst, H. N., & Cummings, J. H. (1986). Digestion of the carbohydrates of banana (Musa paradisiaca sapientum) in the human small intestine. The American journal of clinical nutrition, 44(1), 42-50.

Sansone, A. C. M. B., Sansone, M., dos Santos Dias, C. T., & do Nascimento, J. R. O. (2016). Oral administration of banana lectin modulates cytokine profile and abundance of T-cell populations in mice. International journal of biological macromolecules, 89, 19-24.

Χρησιμοποιούμε cookies που μας επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας.
Κάνοντας κλικ στο "Συμφωνώ" ή συνεχίζοντας να χρησιμοποιείται την ιστοσελίδα bioximikos.gr συμφωνείτε με τη χρήση cookies.