Υπάρχει λόγος που όσοι σταματούν τη γλουτένη αισθάνονται καλύτερα

Είναι η φανταστική δίαιτα των ημερών και ναι, έχει αποτέλεσμα, αλλά όχι γιατί κόβουν τη γλουτένη.

Η κοιλιοκάκη είναι μία αυτοάνοση κατάσταση και η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι να ακολουθείται μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, που βρίσκεται στο σιτάρι και στα κοινά του δημητριακά, όπως το κριθάρι και η σίκαλη.

Εκτιμάται ότι το 0.5%-1% του πληθυσμού έχει κοιλιοκάκη και το ποσοστό αυτό δε φαίνεται να μεταβάλλεται. Πρόκειται, λοιπόν, για μία σπάνια γενετική διαταραχή, οπότε τι είναι αυτό που κάνει το υπόλοιπο του πληθυσμού να σταματά να τρώει γλουτένη;

Ο πραγματικός λόγος είναι γιατί όσοι το έχουν δοκιμάσει αισθάνονται ευεξία και πιο υγιείς.

Αυτό δε σημαίνει ότι είχαν κοιλιοκάκη, απλώς ότι δεν τρέφονταν σωστά και η νέα τους δίαιτα τους κάνει να προσέχουν τη διατροφή τους

Κόβουν το fast-food και τα προμαγειρεμένα φαγητά, καταναλώνουν πολλά φρέσκα λαχανικά, που τα μαγειρεύουν με υγιεινό τρόπο.

Οπότε βλέπουμε ότι η αποφυγή της γλουτένης τους οδηγεί σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής, που βοηθά ακόμη και την απώλεια βάρους και στην φωτεινή όψη της επιδερμίδας.

Οπότε αν έχετε αυτο-διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη, πιθανώς δεν έχετε και είναι καλύτερα να επισκεφθείτε ένα γιατρό.

 

--

Πηγές:

WHAT IS CELIAC DISEASE? celiac.org

Kim, H. S., Patel, K. G., Orosz, E., Kothari, N., Demyen, M. F., Pyrsopoulos, N., & Ahlawat, S. K. (2016). Time Trends in the Prevalence of Celiac Disease and Gluten-Free Diet in the US Population: Results From the National Health and Nutrition Examination Surveys 2009-2014. JAMA Internal Medicine.

Rewers, M. (2005). Epidemiology of celiac disease: what are the prevalence, incidence, and progression of celiac disease?. Gastroenterology, 128(4), S47-S51.

Biesiekierski, J. R., Peters, S. L., Newnham, E. D., Rosella, O., Muir, J. G., & Gibson, P. R. (2013). No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates. Gastroenterology, 145(2), 320-328.

Gujral, N., Freeman, H. J., & Thomson, A. B. (2012). Celiac disease: Prevalence, diagnosis, pathogenesis and treatment. World Journal of Gastroenterology : WJG, 18(42), 6036–6059. http://doi.org/10.3748/wjg.v18.i42.6036

Χρησιμοποιούμε cookies που μας επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας.
Κάνοντας κλικ στο "Συμφωνώ" ή συνεχίζοντας να χρησιμοποιείται την ιστοσελίδα bioximikos.gr συμφωνείτε με τη χρήση cookies.