Η μαύρη σοκολάτα δεν είναι μόνο νόστιμη, αλλά μας κάνει και καλό

Αποδεικνύεται ότι ακόμα και τα μικρόβια του εντέρου μας αγαπούν τη μαύρη σοκολάτα, και μάλιστα πάρα πολύ!

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν ένα κομμάτι σοκολάτας περισσότερο και από ένα φιλί. Βέβαια, τα οφέλη της σοκολάτας δεν καταλήγουν στο κύκλωμα ανταμοιβής-απόλαυσης του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες έχουν από καιρό συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει σύνδεση της μαύρης σοκολάτας με την καρδιαγγειακή υγεία. Αλλά δεν ήξεραν το γιατί η σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της καρδιάς ενός ατόμου.

Σε πρόσφατη μελέτη βρέθηκε ότι ορισμένα μικρόβια του εντέρου μας, μετατρέπουν ένα μέρος του κακάο της μαύρης σοκολάτας σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Όταν ο οργανισμός μας μεταβολίζει το κακάο, προκύπτουν κάποια πολυμερή μόρια που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες όμως έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα, είναι τόσο μεγάλες που δεν μπορούν να απορροφηθούν από το αίμα. Οι πολυφαινόλες παραμένουν εντός του γαστρεντερικού σωλήνα μέχρι να συναντήσουν κάποια από τα μικρόβια που κατοικούν στο ανθρώπινο παχύ έντερο, ιδιαίτερα τα Bifidobacterium και τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος. Τα μικρόβια αυτά διασπούν τις πολυφαινόλες σε μικρότερα μόρια, που πλέον μπορούν να ταξιδέψουν στο υπόλοιπο σώμα μέσω του τοιχώματος του εντέρου. Αυτά τα μικρότερα πολυμερή παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Πώς επηρεάζεται η καρδιά;

Ορισμένες μορφές καρδιαγγειακής ασθένειας σχετίζονται με τη φλεγμονή. Αυτά τα μικρότερα πολυμερή που προκύπτουν παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη δράση, οπότε μειώνουν τη φλεγμονή των καρδιαγγειακών ιστών, μειώνοντας το μακροπρόθεσμο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα μειώνει και την αρτηριακή πίεση.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, το κακάο στη μαύρη σοκολάτα είναι που δίνει τα θρεπτικά και όχι η ζάχαρη ή το λίπος, οπότε τα αποτελέσματά μας δεν μεταφράζονται σε μία σοκολατόπιτα.

 

--

Πηγές:

  1. Moore, M., Goita, M., & Finley, J. (2014, March). Impact of the Microbiome on Cocoa Polyphenolic Compounds. In 247th National Meeting & Exposition of the American Chemical Society, Dallas, TX.
  2. The precise reason for the health benefits of dark chocolate: mystery solved.  acs.org
  3. Sies, H., Schewe, T., Heiss, C., & Kelm, M. (2005). Cocoa polyphenols and inflammatory mediators. The American Journal of Clinical Nutrition, 81(1), 304S-312S.

Χρησιμοποιούμε cookies που μας επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας.
Κάνοντας κλικ στο "Συμφωνώ" ή συνεχίζοντας να χρησιμοποιείται την ιστοσελίδα bioximikos.gr συμφωνείτε με τη χρήση cookies.