Γιατί η μπύρα είναι τόσο διουρητική;

Θα σκέφτεστε, η μπύρα είναι κυρίως νερό οπότε είναι λογικό όπως την πίνουμε έτσι και να την αφήνουμε. Πιστέψατε στα αλήθεια ότι ήταν τόσο απλό; Ποτέ δεν είναι...

Στην ουσία, η κύρια υπαίτια είναι η αιθανόλη, γνωστή και ως αιθυλική αλκοόλη, ένα συστατικό που βρίσκεται όχι μόνο στη μπύρα αλλά και στα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.

Το αλκοόλ επηρεάζει μια συγκεκριμένη ορμόνη τη βαζοπρεσίνη ή αγγειοπιεσίνη ή αντιδιουρητική ορμόνη (ADH)

Η αντιδιουρητική ορμόνη παράγεται στον υποθάλαμο, εκκρίνεται από την υπόφυση στην κυκλοφορία του αίματος με τελικό στόχο τους νεφρούς.

Ένας από τους ρόλους των νεφρών είναι να ρυθμίζει πόσο νερό βρίσκεται στο σώμα σας ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού.

Σε περιπτώσεις αφυδάτωσης, η αντιδιουρητική ορμόνη είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση του νερού στο σώμα σας, το κρατάει ενυδατωμένο, διατηρώντας ακριβώς τη σωστή ισορροπία νερού και μεταλλικών αλάτων στο αίμα.

Πώς η αντιδιουρητική ορμόνη διεγείρει την επαναρρόφηση του νερού

Η αντιδιουρητική ορμόνη διεγείρει την επαναπορρόφηση του νερού διεγείροντας τους διαύλους νερού, τις ακουαπορίνες. Αυτά τα κανάλια μεταφέρουν το νερό πίσω στο αίμα, οδηγώντας σε μια μείωση της ωσμωτικότητας του πλάσματος και αύξηση της ωσμωτικότητας των ούρων.

Οι ακουαπορίνες (AQP) που βρίσκονται στο εγγύς εσπειραμένο σωληνάριο των νεφρικών κυττάρων, είναι αποθηκευμένες σε κυστίδια στο ενδοπλασματικό δίκτυο των κυττάρων.

Όταν διεγείρονται, μεταφέρονται στην κυτταροπλασματική μεμβράνη αυξάνοντας τη διαπερατότητά της στο νερό. Το σήμα γι’ αυτή τη μετακίνηση δίνεται με περίπλοκους μηχανισμούς από τους V2 υποδοχείς της αντιδιουρητικής ορμόνης. Το νερό στη συνέχεια εξέρχεται από την πλαγιοβασική μεμβράνη των κυττάρων μέσω της AQP3 στο μεγαλύτερο τμήμα του αθροιστικού σωληναρίου και της AQP4 στη μυελώδη μοίρα, μέσω της οποίας επιστρέφει από το διάμεσο κυτταρικό χώρο στα vasa recta.

Το νερό επαναρροφάται πίσω στο σώμα που το χρειάζεται.

Το αλκοόλ αναστέλλει την απελευθέρωση της αντιδιουρητικής ορμόνης

Όταν αναστέλλεται δε μπορεί να στείλει εντολές στα νεφρά σας για να διατηρήσουν μια ορισμένη ποσότητα νερού, αδειάζοντας όλο το νερό από το σύστημά σας, στέλνοντάς το κατευθείαν στην κύστη σας.

Επομένως, όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνετε, τόσο λιγότερη αντιδιουρητική ορμόνη θα παράγεται, και κατά συνέπεια θα χάνετε και περισσότερο νερό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μετά από μερικά ποτά θα παρατηρήσετε ότι τα ούρα σας γίνονται όλο και πιο ανοιχτόχρωμα, και αν είχατε πιει και πάρα πολύ, τελικά βγαίνουν διαυγή. Σε εκείνο το σημείο, ουσιαστικά είναι μόνο νερό. Όταν το δείτε αυτό, θα ξέρετε ότι όχι μόνο έχετε πιει πάρα πολύ, αλλά και ότι σας περιμένει μια επώδυνη επόμενη μέρα, καθώς η αφυδάτωση είναι αυτή που προκαλεί το Hangover...

 

--

Πηγές:

  1. Agarwal, S. K., & Gupta, A. (2008). Aquaporins: The renal water channels. Indian journal of nephrology, 18(3), 95.
  2. Kwon, T. H., Frøkiær, J., & Nielsen, S. (2013). Regulation of aquaporin-2 in the kidney: a molecular mechanism of body-water homeostasis. Kidney research and clinical practice, 32(3), 96-102.
  3. Rodrigo, R., Thielemann, L., Olea, M., Muñoz, P., Cereceda, M., & Orellana, M. (1997). Effect of ethanol ingestion on renal regulation of water and electrolytes. Archives of medical research, 29(3), 209-218.
  4. Epstein, M. (1997). Alcohol's impact on kidney function. Alcohol health and research world, 21, 84-91.
  5. Taivainen, H., Laitinen, K., Tähtelä, R., Kiianmaa, K., & Välimäki, M. J. (1995). Role of plasma vasopressin in changes of water balance accompanying acute alcohol intoxication. Alcoholism: Clinical and Experimental Research, 19(3), 759-762.
  6. Heringlake, M., Sehested, J., Bahlmann, L., Paarmann, H., Groesdonk, H., Klaus, S., & Pagel, H. (2011). The effects of ethanol and vasopressin on renal function in the isolated perfused rat kidney. Applied Cardiopulmonary Pathophysiology, 15, 24-28.
  7. Park, E. J., & Kwon, T. H. (2015). A minireview on vasopressin-regulated aquaporin-2 in kidney collecting duct cells. Electrolytes & Blood Pressure, 13(1), 1-6.
  8. Wang, X., Lemos, J., Dayanithi, G., Nordmann, J. J., & Treistman, S. N. (1991). Ethanol reduces vasopressin release by inhibiting calcium currents in nerve terminals. Brain research, 551(1), 338-341.
  9. Sun, G. Y., Rudeen, P. K., Wood, W. G., Wei, Y. H., & Sun, A. Y. (2012). Molecular mechanisms of alcohol: neurobiology and metabolism (Vol. 21). Springer Science & Business Media.

Χρησιμοποιούμε cookies που μας επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας.
Κάνοντας κλικ στο "Συμφωνώ" ή συνεχίζοντας να χρησιμοποιείται την ιστοσελίδα bioximikos.gr συμφωνείτε με τη χρήση cookies.