Μερική μετανάστευση των ειδών. Νέες ανακαλύψεις.

Σουηδοί επιστήμονες στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού επιδοτούμενου προγράμματος με τίτλο “STAY OR GO”, μελέτησαν τους πιθανούς λόγους του φαινομένου της μερικής μετανάστευσης.

Η μερική μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο γνωστό στο ζωικό βασίλειο και είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ένα μέρος του πλυθησμού μεταναστεύει από το ενδιαίτημά του προς ένα καινούριο, ενώ ένα άλλο παραμένει στο ίδιο μέρος.

Ο παρατηρούμενος πλυθησμός αποτελούνταν από ψάρια του είδους Rutilus rutilus.

Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενδιαφέροντα από άποψη ηθολογίας του ζωικού πληθυσμού.

Για την ακρίβεια ανακαλύφθηκε ότι υπάρχει μια συνέπεια στο μοτίβο μετανάστευσης, που περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενη μετανάστευση των ιδίων ατόμων κάθε χρόνο, με αντίστοιχο μοτίβο για τα άτομα που δε μεταναστεύουν, παρόλα τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η κάθε στρατηγική.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι παραπάνω στρατηγικές σχετίζονται με το «χαρακτήρα» και τη διάπλαση του ψαριού, με τα ψάρια που επιχειρούν μετανάστευση να είναι πιο ατρακτοείδη και «τολμηρά», σε αντίθεση με τον πληθυσμό που δε μεταναστεύει.

Το επόμενο στάδιο είναι να μελετηθεί κατά πόσο οι δύο πληθυσμοί διασταυρώνονται μεταξύ τους. Διαπίστωση που αν γίνει θα είναι πολύ σημαντική για εξακρίβωση πιθανής γενετικής εξελικτικής απομόνωσης και δημιουργία ξεχωριστών ειδών.

 

--

Πηγές:

η εικόνα ανήκει στο: natureworldnews.com

  1. Ernst Mayr. Τι είναι η Εξέλιξη, μετάφραση: Μαρίνα Λαντζούνη. Κάτοπτρο.
  2. research*eu results magazine No 41/April 2015, p.36 (cordis.europa.eu)

Βιολόγος Α.Π.Θ - Κατεύθυνση Περιβαλλοντικής Βιολογίας.

MSc Ιατρική  Πληροφορική Α.Π.Θ.

Χρησιμοποιούμε cookies που μας επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας.
Κάνοντας κλικ στο "Συμφωνώ" ή συνεχίζοντας να χρησιμοποιείται την ιστοσελίδα bioximikos.gr συμφωνείτε με τη χρήση cookies.