Τι ιδιαίτερο έχει το ηφαίστειο Kawah Ijen στην Ινδονησία, που το κάνει να βγάζει μπλε φλόγες;

Οι ιστοί και τα όργανα του σώματος μας απαρτίζονται από κύτταρα. Γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του DNA ενός κυττάρου βρίσκεται στον πυρήνα του. Όμως, μέσα στο κύτταρο κατοικούν και μερικά μικρά οργανίδια, τα μιτοχόνδρια, που πιστεύεται ότι ξεκίνησαν ως ξεχωριστοί οργανισμοί με το δικό τους DNA (mtDNA) και πριν από περίπου 1,45 δισεκατομμύρια χρόνια εισήλθαν σε πρώιμα κύτταρα, τους άρεσε και δεν έφυγαν ποτέ. Από τότε αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του κυττάρου.

Αν και παραμένει ακόμη ένα μυστήριο καθώς οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει σε μία κοινώς αποδεκτή θεωρία, φαίνεται ότι τα φύλλα των δέντρων που είναι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, όταν έρχεται το φθινόπωρο αρχίζουν να προετοιμάζονται για τον χειμώνα, που το αντιλαμβανόμαστε με την αλλαγή του χρώματός τους.

Μπορεί το μαύρισμα να είναι ελκυστικό και σε όλους μας να αρέσει ένα ηλιοκαμένο σώμα το καλοκαίρι. Αλλά σκεφτείτε ότι όταν καθόμαστε απροστάτευτοι στον ήλιο το σώμα μας φωνάζει: "Βοήθεια! Καίγομαι!". Έτσι οι επιστήμονες δουλεύουν για να ικανοποιήσουν αυτή μας την επιθυμία με όχι τόσο ανθυγιεινό τρόπο.