Τι γνωρίζουμε για τα διαδικτυακά trolls;

Περίπου το 5,6% των χρηστών του διαδικτύου αυτοπροσδιορίζονται ως trolls ή λένε ότι απολαμβάνουν το trolling. Με τους άνδρες να έχουν περισσότερες πιθανότητες να συμμετάσχουν στο trolling.

Ένα διαδικτυακό troll είναι κάποιος που χρησιμοποιεί συνήθως μια ψεύτικη ταυτότητα στο διαδίκτυο για να συμμετέχει σε συζητήσεις και να δημοσιεύει σχόλια με σκοπό να αναστατώσει ή να ταράξει τη συνομιλία. Συχνά, στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένας πραγματικός σκοπός πίσω από τα σχόλιά τους, εκτός από το να ενοχλούνται όλοι οι άλλοι που εμπλέκονται. Τα trolls θα πουν ψέματα, θα υπερβάλλουν και θα προσβάλλουν προκειμένου να λάβουν απάντηση.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των trolls;

Το 2014 ερευνητές  διεξήγαγαν δύο μελέτες με περισσότερους από 1.200 χρήστες του διαδικτύου και προσπάθησαν να κατανοήσουν γιατί οι άνθρωποι ασχολούνται με το trolling. Έψαξαν για στοιχεία που συνέδεαν το trolling με τα χαρακτηριστικά της «Σκοτεινής τετράδας» : ναρκισσισμός, μακιαβελιανισμός, ψυχοπάθεια και σαδισμός. Η χρήση του όρου «σκοτεινή» υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν κακόβουλο σκοπό.

Η Σκοτεινή τετράδα : ναρκισσισμός, μακιαβελιανισμός, ψυχοπάθεια και σαδισμός

Διαπίστωσαν ότι οι βαθμολογίες και για τα τέσσερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ήταν υψηλότερες μεταξύ των ανθρώπων που δήλωσαν ότι το trolling ήταν η αγαπημένη τους δραστηριότητα στο Διαδίκτυο, με το σαδισμό να είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης.

Ναρκισσισμός: Συνδέεται με συναισθήματα ανωτερότητας, υπέρμετρο εγωισμό και τα άτομα έχουν την έντονη επιθυμία να θαυμάζονται από τους άλλους.

Ψυχοπάθεια: Μια σύνθετη διαταραχή η οποία τυπικά περιλαμβάνει έλλειψη ενσυναίσθησης ή τύψεων καθώς και αντικοινωνική συμπεριφορά.

Μακιαβελισμός: Συνδέεται με τη χειραγώγηση και την εκμετάλλευση των άλλων.

Σαδισμός: Μια διαταραχή της προσωπικότητας κατά την οποία ένα άτομο αντλεί ευχαρίστηση από τον πόνο των άλλων.

Ερευνητές μελέτησαν επίσης αν διαφορετικοί τύποι ενσυναίσθησης θα μπορούσαν να εξηγήσουν μια τέτοια φαινομενικά άσκοπη, επιβλαβή συμπεριφορά. Φάνηκε ότι τα trolls έχουν χαμηλά επίπεδα συναισθηματικής ενσυναίσθησης αλλά υψηλά επίπεδα γνωστικής ενσυναίσθησης.

Η γνωστική ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα αναγνώρισης και κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων. Η συναισθηματική ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να βιώνεις τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.

Με άλλα λόγια, το υψηλό επίπεδο γνωστικής ενσυναίσθησης τους δείχνει ότι είναι πολύ καλοί στο να κατανοούν ακριβώς τι πληγώνει τους ανθρώπους, και το υψηλό επίπεδο ψυχοπάθειας τους σημαίνει ότι απλά δεν τους ενδιαφέρει.

Η ανωνυμία του διαδικτύου τους επιτρέπει να αποστασιοποιούνται ψυχολογικά από οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη για τις πράξεις τους. Πιθανόν δεν κάνουν κατά πρόσωπο άσχημα σχόλια σε συνανθρώπους τους, στο διαδίκτυο όμως δεν έχουν κανένα ενδοιασμό.

Ποιο είναι το απόλυτο κίνητρο;

Ενώ τα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας παίζουν κάποιο ρόλο, αυτό που επηρεάζει πραγματικά τη συμπεριφορά trolling είναι η κοινωνική ευχαρίστηση που αντλείται γνωρίζοντας ότι οι άλλοι ενοχλούνται από αυτή.

Όταν μια συμπεριφορά επιβραβεύεται, ένα άτομο είναι πιο πιθανό να την κάνει. Επειδή το trolling εξαρτάται από την αλληλεπίδραση με άλλους, σε πρόσφατη έρευνα μελετήθηκε η κοινωνική ανταμοιβή που βιώνουν όσοι προκαλούν αυτές τις αλληλεπιδράσεις. Γενικά, οι άνθρωποι κινητοποιούνται δημιουργώντας ένα θετικό κοινωνικό περιβάλλον (τυπική, θετική κοινωνική ανταμοιβή).

Αλλά φαίνεται ότι το κίνητρο των trolls είναι να επιτύχουν αρνητικές κοινωνικές ανταμοιβές.

Αυτά είναι τα συναισθήματα ανταμοιβής που βιώνουν μερικοί άνθρωποι όταν δημιουργούν κοινωνικές αντιπαραθέσεις, μέσα από εγωιστικές ή αυτο-εξυπηρετούμενες συμπεριφορές και αλληλεπιδράσεις. Τα άτομα που αναζητούν αρνητική κοινωνική ανταμοιβή είναι πιθανό να απολαμβάνουν το ψυχολογικό πόνο και τη δυσφορία που δημιουργούν σε άλλους. Όσο πιο αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο προκαλέσει το troll, τόσο περισσότερο ενισχύεται η συμπεριφορά τους.

Λόγω της εθιστικής φύσης των ανταμοιβών, μπορεί να υπάρχει ένα εθιστικό στοιχείο στο trolling.

Αντιμετώπιση

Ευτυχώς, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος αντιμετώπισης των trolls: Αγνοήστε τους!

Την επόμενη φορά που θα συναντήσετε ένα troll online, απλά θυμηθείτε ότι θέλουν να σας ταράξουν. Τρέφονται από τη δυστυχία σας. Στερήστε τους την ευχαρίστηση μιας θυμωμένης αντίδρασης. Αν δεν λάβουν την αρνητική κοινωνική ανταμοιβή που επιθυμούν, τότε το κίνητρό τους πιθανότατα θα μειωθεί και θα σας αφήσουν ήσυχους.