Γενετική, Εξέλιξη

Η μαργαρίτα της παραλίας, η Arctotheca populifolia, εισήχθη στην Αυστραλία κάπου τη δεκαετία του 1930 και σε λιγότερο από έναν αιώνα κατάφερε να αλλάξει δραματικά, ώστε να προσαρμοστεί στο νέο της περιβάλλον. Είναι ένα οφθαλμοφανές και ξεχωριστό μαζί παράδειγμα της εξέλιξης ενός είδους.

Μια ομάδα ιθαγενών σε περιοχές της Ινδονησίας, οι Bajau, έχουν έναν γενετικό πολυμορφισμό που τους δίνει μεγαλύτερη σπλήνα και μπορούν να κάνουν ελεύθερη κατάδυση μέχρι τα 70m βάθος. 

Περίπου 20 ανθρώπινα είδη έχουν περιπλανηθεί σε αυτόν τον πλανήτη τα τελευταία 7 εκατομμύρια χρόνια περίπου, και όλα εκτός από ένα (τα φώτα σε εμάς!), εξαφανίστηκαν για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Γιατί όμως τα προϊστορικά ξαδέρφια μας εξαφανίστηκαν;

Ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι η προέλευση της κοινωνικής μας συμπεριφοράς. Πώς και γιατί αναπτύξαμε πλούσιες γνωστικές ικανότητες, περίπλοκη σκέψη και συναισθήματα σε σύγκριση με άλλα είδη;

Τα αρχαιότερα χρώματα απομόνωσαν οι επιστήμονες από απολιθώματα δισεκατομμυρίων ετών που βρέθηκαν στην έρημο Σαχάρα.

Είναι επίσημο. Η Εντομολογική Εταιρεία της Αμερικής (ESA) ενημέρωσε τον κύριο κατάλογο ονομάτων των εντόμων. Όλοι οι τερμίτες στον κατάλογο ανακατατάσσονται. Δεν έχουν πια τη δική τους τάξη, πλέον ανήκουν στην τάξη των κατσαρίδων.

Είναι η πρώτη σας νύχτα στο ξενοδοχείο ή στο σπίτι των φίλων σας μετά από ένα κουραστικό ταξίδι. Το δωμάτιο φαίνεται υπέροχο. Επιτέλους, γλιστράτε κάτω από τα απαλά σεντόνια και βυθίζεστε μέσα σε ένα σύννεφο μαξιλαριών. Ωστόσο, παρά την εξάντληση και την άνεση του κρεβατιού, στριφογυρίζετε, ανίκανοι να κοιμηθείτε. Αλλά και όταν κοιμηθήκατε, πιθανότατα να ξυπνήσατε την επόμενη μέρα και να νιώθατε ζαλισμένοι και κουρασμένοι.

Μία νέα έρευνα υποστηρίζει την ιδέα ότι οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει μια σειρά μηχανισμών συμπεριφοράς ώστε να ανιχνεύουν κάποια μόλυνση πολύ σύντομα μετά την εμφάνισή της.

Χρησιμοποιούμε cookies που μας επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας.
Κάνοντας κλικ στο "Συμφωνώ" ή συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα bioximikos.gr συμφωνείτε με τη χρήση cookies.