Γενετική, Εξέλιξη

Περίπου 20 ανθρώπινα είδη έχουν περιπλανηθεί σε αυτόν τον πλανήτη τα τελευταία 7 εκατομμύρια χρόνια περίπου, και όλα εκτός από ένα (τα φώτα σε εμάς!), εξαφανίστηκαν για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Γιατί όμως τα προϊστορικά ξαδέρφια μας εξαφανίστηκαν;

Ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι η προέλευση της κοινωνικής μας συμπεριφοράς. Πώς και γιατί αναπτύξαμε πλούσιες γνωστικές ικανότητες, περίπλοκη σκέψη και συναισθήματα σε σύγκριση με άλλα είδη;

Είναι επίσημο. Η Εντομολογική Εταιρεία της Αμερικής (ESA) ενημέρωσε τον κύριο κατάλογο ονομάτων των εντόμων. Όλοι οι τερμίτες στον κατάλογο ανακατατάσσονται. Δεν έχουν πια τη δική τους τάξη, πλέον ανήκουν στην τάξη των κατσαρίδων.

Είναι η πρώτη σας νύχτα στο ξενοδοχείο ή στο σπίτι των φίλων σας μετά από ένα κουραστικό ταξίδι. Το δωμάτιο φαίνεται υπέροχο. Επιτέλους, γλιστράτε κάτω από τα απαλά σεντόνια και βυθίζεστε μέσα σε ένα σύννεφο μαξιλαριών. Ωστόσο, παρά την εξάντληση και την άνεση του κρεβατιού, στριφογυρίζετε, ανίκανοι να κοιμηθείτε. Αλλά και όταν κοιμηθήκατε, πιθανότατα να ξυπνήσατε την επόμενη μέρα και να νιώθατε ζαλισμένοι και κουρασμένοι.

Μία νέα έρευνα υποστηρίζει την ιδέα ότι οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει μια σειρά μηχανισμών συμπεριφοράς ώστε να ανιχνεύουν κάποια μόλυνση πολύ σύντομα μετά την εμφάνισή της.

Κάθε μέρα επιστήμονες εξιχνιάζουν τα μυστήρια των έμβιων οργανισμών, της υγείας, της ανάπτυξης, αλλά κάποια ερωτήματα όπως το πώς πρωτοεμφανίστηκε η ζωή στη Γη συνεχίζουν να πλανώνται.

Είναι πιθανώς μια από τις πιο αναγνωρίσιμες επιστημονικές εικόνες στον κόσμο. Μια απεικόνιση της ανθρώπινης εξέλιξης σε μόλις έξι απλά βήματα. Αλλά βέβαια, μόνο και μόνο επειδή κάτι είναι δημοφιλές δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό.

Σας άρεσαν τα άρθρα μας; Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα;

Ο Βιοχημικός είναι μία ελληνική εκπαιδευτική σελίδα από εθελοντές επιστήμονες. Η δουλειά μας εξαρτάται από τη στήριξή σας. Αν επιθυμείτε να κάνετε μία δωρεά παρακαλούμε κάντε κλικ παρακάτω.

   paypal

Χρησιμοποιούμε cookies που μας επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας.
Κάνοντας κλικ στο "Συμφωνώ" ή συνεχίζοντας να χρησιμοποιείται την ιστοσελίδα bioximikos.gr συμφωνείτε με τη χρήση cookies.