Ακόμη και για έναν οργανισμό ενός κυττάρου η ζωή δεν είναι τόσο απλή. Ένα πείραμα 100 ετών βγήκε πάλι στην επιφάνεια και αποκαλύφθηκε η όχι και τόσο απλή ζωή του αρχέγονου οργανισμού Stentor roeseli.
Μια νέα ανακάλυψη έδειξε ότι η μεγαλύτερη και η πιο άγρια σαύρα στον πλανήτη, ο Δράκος του Κομόντο (Varanus komodoensis), είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή από όσο νομίζουμε.
Η οικιακή μέλισσα Apis mellifera απειλείται από το βακτήριο Paenibacillus larvae που προκαλεί την ασθένεια της Αμερικανικής σηψιγονίας. Το βακτήριο αυτό προκαλεί σημαντικές απώλειες τόσο στον πληθυσμό όσο και στην παραγωγή των προϊόντων της μέλισσας.
Σίγουρα θα το έχετε παρατηρήσει ότι συνήθως σε μια ομάδα ατόμων κάποιος θα τραβάει όλα τα κουνούπια πάνω του και θα κάνει την κουνουπιέρα για τους υπόλοιπους. Δεν είναι ανέκδοτο! Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο.
Όταν σκεφτόμαστε αεριωθούμενους οργανισμούς, οι αράχνες δεν είναι και από τις πρώτες που μας έρχονται στο μυαλό. Οι αράχνες όταν βρέχει ή όταν θέλουν να μεταναστεύσουν έχουν ένα κρυφό χάρισμα που τις κάνει να πετάνε, σαν τα μπαλόνια όταν ξεγλιστράνε και χάνονται στον ουρανό.
Αυτό σημαίνει ότι πλέον ξέρουμε από ποια γονίδια και άλλα τμήματα DNA, αποτελείται το γονιδίωμα των κοάλα. Τώρα μπορούμε να κατανοήσουμε τις περίεργες συνήθειές τους. Τα κοάλα κοιμούνται 22 ώρες τη μέρα και δεν είναι πολύ κοινωνικά. Τρώνε μόνο φύλλα ευκαλύπτου, τα οποία είναι τοξικά για τα περισσότερα θηλαστικά και δεν πίνουν νερό!
Κάνουν ότι μπορούν για να μας αποφύγουν!
Για να διερευνήσουν το ρόλο της όρασης στην εξέλιξη της συμπεριφοράς των ζώων, μία ομάδα ερευνητών συνέκρινε την οπτική οξύτητα ανάμεσα σε περίπου 600 είδη. Έπειτα δημιούργησαν ψηφιακές εικόνες που προσομοίωναν πώς μπορεί να βλέπουν διάφορα ζώα την ίδια σκηνή μιας κουζίνας. Ο κατάλογος περιλάμβανε θηλαστικά, πτηνά, έντομα, ψάρια, και πολλά άλλα. Η μελέτη αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη βάση δεδομένων μέχρι σήμερα.
Το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ζιμπάμπουε είναι ένα εκπληκτικό πράσινο κτίριο και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα βιομιμητισμού.