Έτσι φαίνεται το δέρμα του καρχαρία στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και χάρη σε αυτή του τη δομή δεν μπορούν τα βακτήρια να αναπτυχθούν πάνω του.

δέρμα καρχαρία

Το δέρμα του καρχαρία αποτελείται από επαναλαμβανόμενα νανο-μοτίβα που σχηματίζουν μία τέτοια επιφάνεια που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων και φυκών.

Για να φτιάξουν αποικίες και βιοφίλμ τα βακτήρια πρέπει να εγκατασταθούν σε επιφάνειες. Τα βακτήρια προτιμούν λείες επιφάνειες γιατί οι τραχιές απαιτούν περισσότερη ενέργεια και δυσκολεύουν την επικοινωνία ανάμεσα στα κύτταρα της αποικίας.

Μια τέτοια αντιμικροβιακή ιδιότητα θα μπορούσε να ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και σε διάφορες υποθαλάσσιες κατασκευές, όπως είναι οι αγωγοί, τα πλοία και τα υποβρύχια.

Μέχρι τώρα η μόνη λύση για να μην αναπτύσσονται βακτήρια σε αυτές τις επιφάνειες και να λειτουργούν σωστά, ήταν να καλύπτονται με διάφορα χημικά, τα οποία όμως μπορεί να είναι τοξικά όχι μόνο για τα βακτήρια και τα φύκη αλλά και για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες για να μιμηθούν αυτή τη μοναδική ικανότητα του δέρματος του καρχαρία κατασκευάζουν αυτά τα μοτίβα στη νανοκλίμακα.Η εταιρεία Sharklet Technologies Inc. έχει ήδη αναπτύξει αυτό το μοτίβο για σιδηρόδρομους και για τα πόμολα που χρησιμοποιούνται στα αεροδρόμια και στα νοσοκομεία καθώς και σε ιατρικό εξοπλισμό, όπου η ανάπτυξη βακτηρίων είναι κρίσιμη για την υγεία.

 

--

Πηγές:

Nature’s nanotechnology, bio-mimicry, and making the superpowers of your dreams a reality sustainable-nano.com

Sharklet Technologies Inc. sharklet.com

Σχετικοί όροι: