Ανάλογα με την προσαρμογή διακρίνουμε και διάφορα είδη μιμητισμού.
Ομοιοχρωμία ή Ομοιοχρωμισμός
Η ομοιοχρωμία ή ομοιοχρωμισμός είναι η περίπτωση εκείνη που οδηγεί το ζώο να παίρνει το χρώμα με χαρακτηριστικό παράδειγμα σε όλους μας το χαμαιλέοντα. Άλλες φορές το ζώο παίρνει τη μορφή (ομοιομορφισμός) του περιβάλλοντός του.
Μερικές φορές παρατηρούνται ο ομοιοχρωμισμός και ο ομοιομορφισμός μαζί. Η συνδυαστική δράση των δύο περιπτώσεων είναι εμφανής σε πολλά είδη πεταλούδων οι οποίες όταν κάθονται με κλειστά φτερά σε ορισμένα φυτά, όχι μόνο έχουν το χρώμα τμήματος του φυτού αλλά και την όψη του! Ίδια περίπτωση αποτελεί και το κινούμενο κλαράκι (Phasmida).
Έκδηλος ή Φανερός Μιμητισμός
Μια άλλη περίπτωση μιμητισμού είναι ο έκδηλος ή φανερός ο οποίος έχει ως σκοπό την προειδοποίηση των θηρευτών. Χωρίζεται στο μιμητισμό του Μπέιτς, στο μιμητισμό του Μίλερ και στον παρασιτικό.
Ο μιμητισμός του Μπέιτς συμβαίνει όταν τα ζώα μιμούνται μοτίβα, σχήματα και χρώματα άλλων ζώων. Για παράδειγμα υπάρχουν πεταλούδες που μιμούνται τα χρώματα άλλων ειδών δηλητηριωδών πεταλούδων προκειμένου να φανούν και αυτές απειλητικές.
Ο μιμητισμός του Μίλερ μοιάζει με το μιμητισμό Μπέιτς αλλά τα είδη μιμούνται αμοιβαία το ένα το άλλο.
Παρασιτικός Μιμητισμός
Τέλος, παρασιτικό μιμητισμό εμφανίζουν αρπακτικά ζώα που μπορεί να μιμούνται τη μορφή των θυμάτων τους. Μια τέτοια περίπτωση αποτελούν κάποιες αράχνες επωφελούμενες την ομοιότητα μορφής ή οσμής με μυρμήγκια ή τερμίτες.
--
Πηγές:
εικόνα χαμαιλέοντα: Ales.kocourek (en.wikipedia)
AP Platt, RP Coppinger, LP Brower. Demonstration of the selective advantage of mimetic Limenitis butterflies presented to caged avian predators. Evolution, 1971 – JSTOR
Mathieu Joron, Ian R. Wynne, Gerardo Lamas, James Mallet. Variable Selection and the Coexistence of Multiple mimetic forms of the Butterfly Heliconius numata. Evolutionary Ecology.11-1999, Volume 13, Issue 7-8, pp 721-754