Βιοχημεία, Μοριακή Βιολογία

Μόλις πέσουν οι πρώτες σταγόνες φθινοπωρινής βροχής στο καυτό και στεγνό έδαφος, μια πολύ χαρακτηριστική μυρωδιά αναδύεται. Λίγο πριν την καταιγίδα μνήμες τις παιδικής μας ηλικίας ξυπνούν.

Οι Αλχημιστές έψαχναν τη φιλοσοφική λίθο, το φθηνό στοιχείο που θα μετατρέπονταν σε χρυσό, σε λάθος σημείο. Δεν είναι μέταλλο. Είναι μικρόβιο.

Οι πίνακες ζωγραφικής, όπως και τα έπιπλα, έχουν συχνά επικάλυψη βερνικιού. Το βερνίκι τους θωρακίζει και αποτελεί μια ασπίδα προστασίας από το περιβάλλον στο οποίο εκτίθενται. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, το βερνίκι κιτρινίζει και τα χρώματα χάνουν τη λάμψη και τον αυθεντικό τους τόνο.

Μπορεί το μαύρισμα να είναι ελκυστικό και σε όλους μας να αρέσει ένα ηλιοκαμένο σώμα το καλοκαίρι. Αλλά σκεφτείτε ότι όταν καθόμαστε απροστάτευτοι στον ήλιο το σώμα μας φωνάζει: "Βοήθεια! Καίγομαι!". Έτσι οι επιστήμονες δουλεύουν για να ικανοποιήσουν αυτή μας την επιθυμία με όχι τόσο ανθυγιεινό τρόπο.

Μόλις μπήκατε σε μια πολύ παλιά βιβλιοθήκη. Πήρατε το βιβλίο στα χέρια σας και το ανοίξατε. Ποια είναι η πρώτη σας αίσθηση; Οι περισσότεροι άνθρωποι παρατηρούν πρώτα τη μυρωδιά, το άρωμα των παλιών βιβλίων που αναδύεται από τις σελίδες τους. Ο προσδιορισμός αυτής της μυρωδιάς, ωστόσο, αποτελεί πρόκληση.

Σας άρεσαν τα άρθρα μας; Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα;

Ο Βιοχημικός είναι μία ελληνική εκπαιδευτική σελίδα από εθελοντές επιστήμονες. Η δουλειά μας εξαρτάται από τη στήριξή σας. Αν επιθυμείτε να κάνετε μία δωρεά παρακαλούμε κάντε κλικ παρακάτω.

   paypal

Χρησιμοποιούμε cookies που μας επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας.
Κάνοντας κλικ στο "Συμφωνώ" ή συνεχίζοντας να χρησιμοποιείται την ιστοσελίδα bioximikos.gr συμφωνείτε με τη χρήση cookies.