Το εναλλακτικό ροκ συγκρότημα OK Go γίνεται ακόμη πιο εναλλακτικό καθώς το νέο τους album "Hungry Ghosts" θα διατεθεί κωδικοποιημένο και σε DNA!

αποθήκευση σε DNA

Την αποστολή ανέλαβε ο βιοχημικός Sri Kosuri του UCLA, ο οποίος παλαιοτέρα συμμετείχε στην ομάδα του Πανεπιστημίου του Harvard που μετέφρασε ένα βιβλίο σε DNA.

Πρώτα τα δεδομένα μεταφράστηκαν σε δυαδικό κώδικα (0/1), όπως άλλωστε διαβάζονται και από τον υπολογιστή, και κατόπιν κωδικοποιήθηκε στις βάσεις του DNA, δηλαδή Αδενίνη (A), Γουανίνη (G), Κυτοσίνη (C), Θυμίνη (T). Οι βάσεις είναι συμπληρωματικές και διατάσσονται ανά ζεύγη στη δίκλωνη έλικα του DNA ως A-T και C-G. Έτσι το ένα ζεύγος θα αντιστοιχεί στο 0 και το άλλο στο 1.

coding-decoding-dna-storage

η εικόνα ανήκει στο: extremetech.com

Για να ακούσει κανείς αυτό το album θα χρειαστεί πολύ ιδιαίτερο εξοπλισμό αφού πρέπει να εφαρμόσει αντίστροφη μηχανική. Να πολλαπλασιάσει το DNA, να το αλληλουχίσει, να το μεταφράσει σε δυαδικό κώδικα και στο τέλος να βάλει ένα πρόγραμμα να το διαβάσει ως μουσική.

Άλλωστε ο στόχος πίσω από αυτή την ιδέα είναι περισσότερο συλλεκτικός, για να βρίσκεται στη μουσική μας συλλογή ένα album αποθηκευμένο σε DNA.

Το DNA έχει προταθεί εδώ και χρόνια ως μέσο αποθήκευσης δεδομένων, αν και δε φαίνεται πολύ πρακτική λύση, θα εξοικονομούσε πολύ χώρο αφού είναι πολύ συμπυκνωμένο και σταθερό μέσο.

 

--

Πηγές:

τα δικαιώματα της εικόνας εξωφύλλου ανήκουν στον : Steven Hunt (Getty Images)

ANDREW MARANTZ. Petri-Dish Pop. Νοε 2014. (newyorker.com)

Church, G. M., Gao, Y., & Kosuri, S. (2012). Next-generation digital information storage in DNA. Science, 337(6102), 1628-1628.

Σχετικοί όροι:
1944. Το πείραμα Avery–MacLeod–McCarty