Φυσιολογία & Ανατομία

Σε ένα απομονωμένο ερευνητικό εργαστήριο στη Γερμανία, 80km από το Μόναχο, μέσα στο δάσος και μακριά από την αστική μόλυνση, επιστήμονες μελετούν τομές ανθρώπινων εγκεφάλων για την παρουσία μαγνητικών σωματιδίων βαθιά μέσα στους ιστούς του οργάνου.

Η ταξιδιωτική ναυτία ή κινήτωση (Motion sickness) αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από ένα αίσθημα αδιαθεσίας που προκαλείται από ορισμένα είδη κίνησης. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, χλωμό δέρμα (ωχρότητα) και εφίδρωση, ακολουθούμενη από ναυτία και έμετο. Τα άτομα μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ταχεία αναπνοή (υπεραερισμό), κεφαλαλγία, ανησυχία και υπνηλία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από πολλά είδη κίνησης, ιδιαίτερα αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, λεωφορείο, τρένο, αεροπλάνο ή πλοίο. Το τρενάκι του λούνα παρκ, το σκι και τα περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας μπορούν επίσης να την προκαλέσουν.

Εντάξει δεν είναι ακριβώς σαν εγκέφαλος, αλλά ωστόσο είναι μια αυτόνομη μητρική μονάδα με εκατομμύρια νευρώνες που έχουν την ικανότητα να ελέγχουν τις κινήσεις του λείου μυός του παχέος εντέρου, χωρίς καμία καθοδήγηση από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ).

Υπάρχουν μερικοί τυχεροί άνθρωποι ανάμεσα μας που μπορούν να «σπάσουν» ή «τραβήξουν» τα δάχτυλά τους και να αισθανθούν αυτή την περίεργη ικανοποίηση μόλις ακούσουν το «κρακ» και υπάρχουν και οι άτυχοι που κάθονται δίπλα τους.

Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι οι μουσικές προτιμήσεις των ανθρώπων ήταν υποκειμενικές. Η μουσική που κάποιοι λατρεύουν, άλλοι μπορεί να τη βρίσκουν εκνευριστική. Θα μπορούσαμε όμως να αλλάξουμε το γούστο ενός ανθρώπου στη μουσική; Σύμφωνα με μια πιλοτική έρευνα ...ναι!

Το ξυρισμένο κεφάλι είναι στη μόδα εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν την επιλογή να μακρύνουν τα μαλλιά τους. Ευτυχώς, για όσους υποφέρουν από τριχόπτωση ή αλωπεκία, έχουμε καλά νέα, καθώς οι ερευνητές βρήκαν καινούργια στοιχεία που εμπλέκονται στους μηχανισμούς ανάπτυξης των μαλλιών.

Σας άρεσαν τα άρθρα μας; Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα;

Ο Βιοχημικός είναι μία ελληνική εκπαιδευτική σελίδα από εθελοντές επιστήμονες. Η δουλειά μας εξαρτάται από τη στήριξή σας. Αν επιθυμείτε να κάνετε μία δωρεά παρακαλούμε κάντε κλικ παρακάτω.

   paypal

Χρησιμοποιούμε cookies που μας επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας.
Κάνοντας κλικ στο "Συμφωνώ" ή συνεχίζοντας να χρησιμοποιείται την ιστοσελίδα bioximikos.gr συμφωνείτε με τη χρήση cookies.