Φυσιολογία & Ανατομία

Το φως είναι ίσως, αμέσως μετά τη διαθεσιμότητα πόρων, ο σημαντικότερος περιβαλλοντικός παράγοντας και έχει θεμελιώδεις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, ο εγκέφαλος των γυναικών είναι περίπου τρία χρόνια νεότερος από των ανδρών της ίδιας χρονολογικής ηλικίας, μεταβολικά μιλώντας.

Μήπως φτερνίζεστε κάθε φορά που βγαίνετε στον ήλιο; Μην ανησυχείτε δεν είστε μόνοι.

Οι ιστοί και τα όργανα του σώματος μας απαρτίζονται από κύτταρα. Γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του DNA ενός κυττάρου βρίσκεται στον πυρήνα του. Όμως, μέσα στο κύτταρο κατοικούν και μερικά μικρά οργανίδια, τα μιτοχόνδρια, που πιστεύεται ότι ξεκίνησαν ως ξεχωριστοί οργανισμοί με το δικό τους DNA (mtDNA) και πριν από περίπου 1,45 δισεκατομμύρια χρόνια εισήλθαν σε πρώιμα κύτταρα, τους άρεσε και δεν έφυγαν ποτέ. Από τότε αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του κυττάρου.

Το μωρό όταν κλωτσάει, στην κοιλιά της μητέρας του, τελικά μάλλον δε θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής, αλλά χαρτογράφος.

Σε ένα απομονωμένο ερευνητικό εργαστήριο στη Γερμανία, 80km από το Μόναχο, μέσα στο δάσος και μακριά από την αστική μόλυνση, επιστήμονες μελετούν τομές ανθρώπινων εγκεφάλων για την παρουσία μαγνητικών σωματιδίων βαθιά μέσα στους ιστούς του οργάνου.

Η ταξιδιωτική ναυτία ή κινήτωση (Motion sickness) αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από ένα αίσθημα αδιαθεσίας που προκαλείται από ορισμένα είδη κίνησης. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, χλωμό δέρμα (ωχρότητα) και εφίδρωση, ακολουθούμενη από ναυτία και έμετο. Τα άτομα μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ταχεία αναπνοή (υπεραερισμό), κεφαλαλγία, ανησυχία και υπνηλία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από πολλά είδη κίνησης, ιδιαίτερα αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, λεωφορείο, τρένο, αεροπλάνο ή πλοίο. Το τρενάκι του λούνα παρκ, το σκι και τα περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας μπορούν επίσης να την προκαλέσουν.

Ακόμη και αφού κάποιος θεωρηθεί νεκρός, το σώμα συνεχίζει να ζει.

Εντάξει δεν είναι ακριβώς σαν εγκέφαλος, αλλά ωστόσο είναι μια αυτόνομη μητρική μονάδα με εκατομμύρια νευρώνες που έχουν την ικανότητα να ελέγχουν τις κινήσεις του λείου μυός του παχέος εντέρου, χωρίς καμία καθοδήγηση από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ).

Χρησιμοποιούμε cookies που μας επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας.
Κάνοντας κλικ στο "Συμφωνώ" ή συνεχίζοντας να χρησιμοποιείται την ιστοσελίδα bioximikos.gr συμφωνείτε με τη χρήση cookies.