Θέλω να πω, δεν είμαι μόνο εγώ, έτσι δεν είναι; Σίγουρα θα το έχετε παρατηρήσει και εσείς.

περίοδος εντερο

Υπαίτιες είναι οι προσταγλανδίνες

Αυτές είναι τα χημικά σήματα που στέλνει το γυναικείο σώμα προς τη μήτρα για να της πει να συρρικνωθεί, η γνωστή αποβολή της επένδυσης της μήτρας στο τέλος του έμμηνου κύκλου. Οι προσταγλανδίνες όμως δεν είναι και τόσο επιλεκτικές. Εάν το σώμα στείλει αρκετές από αυτές στη μήτρα, κάποιες αδέσποτες προσταγλανδίνες θα πάνε πάνω στο έντερο, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Εκεί, επίσης, θα δώσουν στο έντερο την ίδια πληροφορία, δηλαδή να αποβάλει ... ξέρεις.

Δεν βιώνουν όλες οι γυναίκες αυτή την αυξημένη κινητικότητα του εντέρου όταν έχουν περίοδό. Μερικά κορίτσια αισθάνονται τις επιπτώσεις της προσταγλανδίνης στο έντερό τους, σαν ναυτία. Άλλες παθαίνουν διάρροια. Ενώ άλλες δεν επηρεάζονται και καθόλου.

Παρεμπιπτόντως, όσες υποφέρουν από επώδυνες κράμπες μπορούν να κατηγορήσουν και πάλι τα υψηλά επίπεδα προσταγλανδινών τους. Μερικά γυναίκεια σώματα υπερπαράγουν προσταγλανδίνες. Το γεγονός αυτό αναγκάζει τη μήτρα να συσταλεί πιο έντονα. Κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα ισχυρής συστολής, η παροχή αίματος στη μήτρα διακόπτεται, προκαλώντας πόνο.

Ένας άλλος λόγος που μερικές γυναίκες αδειάζουν περισσότερο «τον εσωτερικό τους κόσμο» κατά τη διάρκεια των περιόδων τους είναι επειδή τα επίπεδα της προγεστερόνης τους πέφτουν. Τα επίπεδα της προγεστερόνης επηρεάζουν τον έμμηνο κύκλο. Κανονικά, στη μέση του κύκλου, τα επίπεδα προγεστερόνης μιας γυναίκας είναι υψηλά. Λίγο πριν από την περίοδό, όμως, τα επίπεδα πέφτουν απότομα, γεγονός που βοηθά να αρχίσει η περίοδος. Η προγεστερόνη γενικά προκαλεί δυσκοιλιότητα, γι’ αυτό η ξαφνική πτώση της μπορεί να σας κάνει να νιώθετε σαν να θέλετε να πάτε στην τουαλέτα.

Αν μια γυναίκα χρησιμοποιεί ορμονική αντισύλληψη, τότε τα επίπεδα των ορμονών της αρχίζουν να αλλάζουν. Η ορμονική αντισύλληψη συχνά μειώνει τα επίπεδα προσταγλανδίνης που παράγει ο οργανισμός, έτσι μειώνονται και οι επώδυνες κράμπες. Αντίστοιχα, μειώνεται και η κινητικότητα του εντέρου.

Παρ 'όλα αυτά, μια γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά μπορεί να εξακολουθήσει να αισθάνεται κάποιες γαστρεντερικές διαταραχές λίγο πριν την "περίοδο". Πολλά αντισυλληπτικά χάπια έχουν μια σειρά από placebo χάπια που δεν έχουν καθόλου ορμόνες μέσα, τα οποία οι ασθενείς υποτίθεται ότι θα λαμβάνουν μία φορά μέσα στον κύκλο. Τα περισσότερα σύγχρονα αντισυλληπτικά χάπια έχουν κάποιο είδος συνθετικής προγεστερόνης. Έτσι, όταν οι ασθενείς παίρνουν χάπια placebo, τα επίπεδα της προγεστερόνης πέφτουν ξαφνικά και ... ιδού.