Στο σώμα μας, στο γαστρεντερικό μας σύστημα, πάνω στο δέρμα μας, ζουν και αναπτύσσονται πάνω από 39 τρισεκατομμύρια βακτήρια.
Μας βοηθούν στο μεταβολισμό και στην πέψη των τροφών, παίζουν ρόλο στο ανοσοποιητικό μας αφού ανταγωνίζονται άλλα βλαβερά μικρόβια που εισέρχονται στον οργανισμό μας. Ενώ η διατάραξη της μικροχλωρίδας του εντέρου μας μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παθήσεις, όπως παιδικό άσθμα, παχυσαρκία, κολίτιδα και καρκίνο του παχέος εντέρου.
Τα μικρόβια όπως και εμείς, έχουν το ρυθμό τους, τον κιρκάδιο ρυθμό τους και για να δουλεύουν σωστά δεν πρέπει να τον διαταράσσουμε.
Γι' αυτό όταν τρώμε αργά το βράδυ ή όταν δουλεύουμε μέχρι αργά κάνοντας τη νύχτα, μέρα, αισθανόμαστε τις επιπτώσεις στο σώμα μας.
Η μικροχλωρίδα του σώματός μας αποτελείται κυρίως από βακτήρια, αλλά και ιούς και ζύμες (ευκαρυωτικοί μονοκύτταροι οργανισμοί). Οι ζύμες είναι λίγο πιο σύνθετοι οργανισμοί καθώς μοιάζουν με τα δικά μας κύτταρα.
Οι πληθυσμοί των μικροβίων δε μένουν σταθεροί κατά τη διάρκεια της ημέρας και εξαρτώνται από τις διάφορες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας κάθε 24ωρο. Από τις ώρες που πεινάμε και κοιμόμαστε, τη θερμοκρασία του σώματος, την παραγωγή ορμονών, τη φυσική μας δραστηριότητα και το μεταβολικό μας ρυθμό.
Τα μικρόβια απλώς αποκρίνονται σε αυτές τις αλλαγές του οργανισμού μας ή καθορίζουν εν μέρει και το δικό μας ρυθμό;
Σε μια πρόσφατη μελέτη σε ποντίκια, λοιπόν, φάνηκε ότι τα μικρόβια κατά τη διάρκεια του 24ώρου αλλάζουν θέση στο έντερο και ότι αλλάζουν και τα μεταβολικά προϊόντα που απελευθερώνουν. Αμινοξέα, λιπίδια, βιταμίνες, μπαίνουν στη ροή του αίματος και ρυθμίζουν την έκφραση γονιδίων στο συκώτι, γονίδια που σχετίζονται κυρίως με μεταβολικά ένζυμα.
Τα μικρόβια καθορίζουν πόσο αποτελεσματικά αποτοξινώνεται το συκώτι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάτι που δεν επηρεάζει μόνο τα γεύματά μας αλλά και τα φάρμακα που λαμβάνουμε από το στόμα, αφού και αυτά περνούν από τα στάδιο του μεταβολισμού. Επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά τους ή τη σοβαρότητα των παρενεργειών τους.