Υγεία, Φάρμακα

Το παρασιτικό πρωτόζωο Trypanosoma brucei προκαλεί την ασθένεια τρυπανοσωμίαση ή ασθένεια του ύπνου, ενδημική στην υποσαχάρια Αφρική. Στόχος της Αφρικανική ένωσης Pan African Tsetse and Trypanosomiasis Eradication είναι να εξαλείψει τελείως τη μύγα από την αφρικανική ήπειρο. Σύμφωνα με μια μελέτη μια τέτοια προσέγγιση είναι λανθασμένη. Μπορεί να φαίνεται σαν μια λογική ιδέα, αλλά είναι ηθικά σωστό;

Μπορεί οι 9 μήνες της εγκυμοσύνης να θεωρούνται εξ ολοκλήρου γυναικεία υπόθεση, αλλά η υγεία του εμβρύου είναι υπόθεση και των δύο γονέων.

Το Πάρκινσον φαίνεται ότι δεν είναι μια νευρολογική ασθένεια που επηρεάζει το έντερο, αλλά μια εντερική ασθένεια που επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Τα ηχητικά κύματα παράγονται από σώματα που εκτελούν μηχανικές ταλαντώσεις (δονήσεις), και επομένως χαρακτηρίζονται ως μηχανικά κύματα. Στον άνθρωπο, ο ήχος γίνεται αντιληπτός από τα δύο αισθητήρια όργανα ακοής, που είναι τοποθετημένα συμμετρικά σε αντίθετες πλευρές του κεφαλιού. Όταν τα ηχητικά κύματα εισέρχονται στο εσωτερικό αφτί, κινούν τα τριχοειδή κύτταρα. Τα τριχοειδή κύτταρα «μεταφράζουν » αυτή την κίνηση σε ένα ηλεκτρικό σήμα που μπορεί να κατανοήσει ο εγκέφαλος.

Τα προφυλακτικά ήρθαν και έφεραν την επανάσταση. Σώζουν κάθε μέρα τη ζωή μας προστατεύοντάς μας από μολύνσεις και τα ευχαριστούμε για αυτό. Αλλά έχουν ένα μειονέκτημα. Την όχι και τόσο ευχάριστη αίσθηση. Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές προτείνουν ένα τρόπο να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

Οι περισσότερες εμπειρίες και δραστηριότητές μας δεν αφήνουν κανένα σημάδι στη μνήμη. Η μάθηση δε νέων πληροφοριών, για ένα διαγώνισμα, για παράδειγμα, ή για να κάνετε μια νέα διαδικασία στη δουλεία απαιτεί συχνά πολύ προσπάθεια και επανάληψη. Εύκολα ξεχνάμε τι μάθαμε και πολλές φορές δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε λεπτομέρειες από το παρελθόν μας.

Όμως κάποιες εμπειρίες μας κυνηγάνε για χρόνια. Τραυματικές εμπειρίες που απείλησαν τη ζωή μας, μια κλοπή, μια επίθεση ή μια φωτιά, είναι αδύνατο να ξεχαστούν ακόμη κι αν προσπαθείτε.

Μια παραλία όσο ειδυλλιακή κι αν δείχνει δεν είναι απαραίτητα ένα αγνό φυσικό τοπίο αφού τη μοιραζόμαστε όχι μόνο με τους υπόλοιπους λουόμενους, αλλά και με τους μικροσκοπικούς κατοίκους της. Αν και τα περισσότερα μικρόβια δεν είναι βλαβερά, κάποια από αυτά που παραμονεύουν στην άμμο είναι παθογόνα.

Είναι πολύ ευχάριστο ότι ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα για μείωση της πλαστικής σακούλας, αλλά αν δε μεταχειριζόμαστε σωστά τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες υπάρχει κίνδυνος για προβλήματα υγείας.

Η αναζήτηση της συνεχούς ευτυχίας είναι μια ουτοπία.

Χρησιμοποιούμε cookies που μας επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας.
Κάνοντας κλικ στο "Συμφωνώ" ή συνεχίζοντας να χρησιμοποιείται την ιστοσελίδα bioximikos.gr συμφωνείτε με τη χρήση cookies.