Υγεία, Φάρμακα

Τα προφυλακτικά ήρθαν και έφεραν την επανάσταση. Σώζουν κάθε μέρα τη ζωή μας προστατεύοντάς μας από μολύνσεις και τα ευχαριστούμε για αυτό. Αλλά έχουν ένα μειονέκτημα. Την όχι και τόσο ευχάριστη αίσθηση. Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές προτείνουν ένα τρόπο να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

Οι περισσότερες εμπειρίες και δραστηριότητές μας δεν αφήνουν κανένα σημάδι στη μνήμη. Η μάθηση δε νέων πληροφοριών, για ένα διαγώνισμα, για παράδειγμα, ή για να κάνετε μια νέα διαδικασία στη δουλεία απαιτεί συχνά πολύ προσπάθεια και επανάληψη. Εύκολα ξεχνάμε τι μάθαμε και πολλές φορές δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε λεπτομέρειες από το παρελθόν μας.

Όμως κάποιες εμπειρίες μας κυνηγάνε για χρόνια. Τραυματικές εμπειρίες που απείλησαν τη ζωή μας, μια κλοπή, μια επίθεση ή μια φωτιά, είναι αδύνατο να ξεχαστούν ακόμη κι αν προσπαθείτε.

Μια παραλία όσο ειδυλλιακή κι αν δείχνει δεν είναι απαραίτητα ένα αγνό φυσικό τοπίο αφού τη μοιραζόμαστε όχι μόνο με τους υπόλοιπους λουόμενους, αλλά και με τους μικροσκοπικούς κατοίκους της. Αν και τα περισσότερα μικρόβια δεν είναι βλαβερά, κάποια από αυτά που παραμονεύουν στην άμμο είναι παθογόνα.

Είναι πολύ ευχάριστο ότι ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα για μείωση της πλαστικής σακούλας, αλλά αν δε μεταχειριζόμαστε σωστά τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες υπάρχει κίνδυνος για προβλήματα υγείας.

Η μόδα στα ρούχα φέτος είναι εμπνευσμένη από τις βικτωριανές ταπετσαρίες. Φωτεινά χρώματα και πυκνά λουλουδάτα μοτίβα. Ευτυχώς δεν έφεραν μαζί τους και τις τεχνικές με τις οποίες φτιάχνονταν.

Η κάνναβη είναι μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες παράνομες ουσίες στο δυτικό κόσμο. Για το 2017 η χρήση της αγγίζει το 9,5% στο γενικό πληθυσμό, στις Η.Π.Α, ενώ το 2,6% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου δηλώνει ότι είναι εξαρτημένο από την κάνναβη.

Το διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος ή LSD, είναι μία κλασική παραισθησιογόνος ουσία που μπορεί να παράγει μεταβαλλόμενες καταστάσεις συνείδησης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση των ορίων μεταξύ εαυτού και περιβάλλοντος, όπως συμβαίνει σε ορισμένες ψυχιατρικές ασθένειες. Γι’ αυτό, οι ειδικοί μελετούν το φάρμακο, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία.

Σας άρεσαν τα άρθρα μας; Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα;

Ο Βιοχημικός είναι μία ελληνική εκπαιδευτική σελίδα από εθελοντές επιστήμονες. Η δουλειά μας εξαρτάται από τη στήριξή σας. Αν επιθυμείτε να κάνετε μία δωρεά παρακαλούμε κάντε κλικ παρακάτω.

   paypal

Χρησιμοποιούμε cookies που μας επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας.
Κάνοντας κλικ στο "Συμφωνώ" ή συνεχίζοντας να χρησιμοποιείται την ιστοσελίδα bioximikos.gr συμφωνείτε με τη χρήση cookies.