ναρκωτικά

Κάνναβη

Αν και από όλα τα παράνομα ναρκωτικά είναι η λιγότερο βλαβερή, είναι αυτή που παραμένει περισσότερο στον οργανισμό. Το ενεργό συστατικό της κάνναβης είναι η τετραϋδροκανναβινόλη (tetrahydrocannabinol, THC) και είναι αυτό που λειτουργεί ως ψυχοτρόπα ουσία. Όταν φτάνει στο ήπαρ μεταβολίζεται προς σχηματισμό του THC-COOH.

Το χρονικό διάστημα που βρίσκεται στον οργανισμό εξαρτάται από το πόσο συχνά καπνίζει κάποιος και πόση καταναλώνει. Κατά μέσο όρο ισχύουν τα παρακάτω:

ΟύραΑίμαΜαλλιά
7-30 ημέρες 2 εβδομάδες 3 μήνες

Κοκαΐνη

Η κοκαΐνη αυτό το τόσο ισχυρό διεγερτικό ναρκωτικό γεννά ακραία συναισθήματα χαράς, δίνει ενέργεια καθώς και νοητική εγρήγορση. Η κατάχρησή της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως υποσιτισμό και κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον. Παραμένει στον οργανισμό για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

ΟύραΑίμαΜαλλιά
3-4 ημέρες 1-2 ημέρες 3 μήνες

Ηρωίνη

Η ηρωίνη είναι ένα οπιοειδές ναρκωτικό και άκρως εθιστικό. Η λήψη της γίνεται ενδοφλέβια, ρινικά ή εισπνέοντας τον καπνό της καθώς θερμαίνεται. Ωστόσο ο χρόνος που μένει στον οργανισμό είναι σχετικά μικρός.

ΟύραΑίμαΜαλλιά
3-4 ημέρες 12 ώρες 3 μήνες

LSD

To διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος (D-lysergic acid diethylamide, LSD) είναι ένα παραισθησιογόνο ναρκωτικό που αλλοιώνει την αντίληψη της πραγματικότητας. Μπορεί να χαλαρώσει και να γίνει πιο κοινωνικός αλλά αν πάει στραβά, γεννά αισθήματα φόβου και πανικού. Είναι ένα ναρκωτικό που παραμένει για πολύ καιρό στον οργανισμό.

ΟύραΑίμαΜαλλιά
7-30 ημέρες 2 εβδομάδες 3 μήνες

MDMA (έκσταση)

Η ουσία μεθιλενοδιοσιμεταμφεταμίνη, γνωστή ως έκσταση, προκαλεί ήπια ευφορία, αισθήματα γαλήνης και ηρεμίας και περιορίζει τις αναστολές. Κυκλοφορεί σε μορφή διάφορων χρωματιστών χαπιών και ο μέσος χρόνος που παραμένει στον οργανισμό είναι:

ΟύραΑίμαΜαλλιά
7-30 ημέρες 2 εβδομάδες 3 μήνες

Κρυσταλλική Μεθαμφεταμίνη

Η μεθαμφεταμίνη είναι παράγωγο της αμφεταμίνης. Η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη πήρε το όνομά της από την όψη που έχει, καθώς μοιάζει με θρυμματισμένο πάγο. Δίνει στο χρήστη αυτοπεποίθηση και έκρηξη ευφορίας. Η κατάχρησή της οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως υπερβολική απώλεια βάρους, σοβαρά οδοντικά προβλήματα και πληγές στο δέρμα από το ξύσιμο λόγω της φαγούρας. Αποβάλλεται από τον οργανισμό σχετικά γρήγορα.

ΟύραΑίμαΜαλλιά
3-6 ημέρες 24-72 ώρες 3 μήνες