Πρόκειται για ένα εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να βλέπουν τη δραστηριότητα των γονιδίων στον εγκέφαλο ενός ζωντανού ανθρώπου.

pet scan

Αποκαλύπτει τις περιοχές του εγκεφάλου που απενεργοποιούνται γονίδια, με σκοπό κάποια στιγμή τα μοτίβα αυτά να βοηθήσουν στην πρόγνωση ασθενειών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η σχιζοφρένεια κ.α.

Η τεχνική είναι ένας τύπος PET scan

Αυτή η μέθοδος απεικόνισης χρησιμοποιεί ραδιενεργούς ιχνηθέτες για να φθορίζουν οι περιοχές του εγκεφάλου που δουλεύουν. Σε μια κλασσική PET scan, οι ιχνηθέτες προσδένονται σε μόρια γλυκόζης, το καύσιμο του εγκεφάλου. Εκεί που καταλήγουν τα ιχνηθετημένα μόρια γλυκόζης είναι οι περιοχές που είναι πιο δραστήριες.

Στη νέα τεχνική, οι ιχνηθέτες είναι σχεδιασμένοι να προσδένονται σε ένζυμα που διαμεσολαβούν στην απενεργοποίηση γονιδίων.

Η τεχνική δοκιμάστηκε σε 8 υγιή άτομα και τα μοτίβα των απενεργοποιημένων γονιδίων ήταν παρόμοια.

Στο μέλλον πρέπει να μελετηθούν τα μοτίβα απενεργοποιημένων γονιδίων και σε άλλους εγκεφάλους, για να διακριθούν τα φυσιολογικά από αυτά που σχετίζονται με κάποια εγκεφαλική δυσλειτουργία.

 

--

Πηγή:

HSIAO-YING WEY, TONYA M. GILBERT, NICOLE R. ZÜRCHER, ANGELA SHE, ANISHA BHANOT,BRENDAN D. TAILLON, FREDRICK A. SCHROEDER, CHANGING WANG, STEPHEN J. HAGGARTY,JACOB M. HOOKER. Insights into neuroepigenetics through human histone deacetylase PET imaging. SCIENCE TRANSLATIONAL MEDICINE.10 AUG 2016 : 351RA106

Σχετικοί όροι:
1878. Εισάγεται ο όρος "ένζυμο"
1815. Παράγεται το σιρόπι γλυκόζης