Μία πρόσφατη μελέτη σκόρπισε ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με την θεραπεία του διαβήτη τύπου 1.

β κύτταρα παγκρέατος

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται εναντίων των ίδιων των κυττάρων του σώματος, και συγκεκριμένα των β κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη. Το σώμα δεν μπορεί να ελέγξει τη γλυκόζη, γι' αυτό και οι ασθενείς κάνουν ενέσεις ινσουλίνης. Η ασθένεια μπορεί να οφείλεται σε γενετική προδιάθεση ή σε κάποιο ιό.

Η ερευνητική ομάδα του Doug Melton στο πανεπιστήμιο του Harvard, κατάφερε να δημιουργήσει μεγάλες ποσότητες ώριμων β κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη από ανθρώπινα εμβρυικά βλαστοκύτταρα, μέσω ελεγχόμενης διαφοροποίησης. Αυτά τα κύτταρα είναι παρόμοια με τα φυσιολογικά β κύτταρα του παγκρέατος, δηλαδή είναι ευαίσθητα στη γλυκόζη και παράγουν ινσουλίνη.

Ο ερευνητής Doug Melton, εδώ και 23 χρόνια, από τότε που ο γιος του διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1, αφιερώθηκε στην έρευνα μιας θεραπείας. Πλέον ελπίζει ότι αυτή η πρόοδος σίγουρα θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη φαρμάκων και θεραπειών σε επίπεδο κυττάρου. ή τη μεταμόσχευση λειτουργικών κυττάρων.

Σε περίπτωση μεταμόσχευσης, το πρόβλημα που θα μπορούσε να προκύψει είναι ο οργανισμός να επιτεθεί και στα νέα αυτά κύτταρα. Η ομάδα έλεγξε αυτό το ενδεχόμενο με μία συσκευή που δοκιμάστηκε σε ποντίκια και είδε ότι τα κύτταρα παρέμειναν λειτουργικά μετά τη μεταμόσχευση.

Μεταμόσχευση παγκρεατικών κυττάρων από άλλον δότη που έχει πεθάνει έχει γίνει στο παρελθόν αλλά γίνεται σε ερευνητικό επίπεδο και δεν αφορά όλους τους ασθενείς. Ενέχει δε κινδύνους όπως απόρριψη των κυττάρων, να μην είναι λειτουργικά, επιπλοκές όσο διαρκεί η ανοσοκαταστολή αλλά ακόμα και ακατάσχετη αιμορραγία και θάνατο.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι στο μέλλον θα βοηθηθούν και οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

 

--

Πηγές:

η εικόνα των β κυττάρων του παγκρέατος ανήκει στο: hsci.harvard.edu

Pagliuca, F., Millman, J. and Gürtler, M, et. al. Generation of functional human pancreatic beta cells in vitro. Cell. October 9, 2014.

Σχετικοί όροι:
1922. Ανακαλύπτεται η ινσουλίνη και χορηγείται σε διαβητικούς
1815. Παράγεται το σιρόπι γλυκόζης