Από τη δεκαετία του '80 ξεκίνησε η καμπάνια για τον περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών οξέων στη διατροφή μας. Έτσι ξεκίνησε η παραγωγή τροφίμων χωρίς ή με λίγα λιπαρά. Πόση θρεπτική αξία έχουν αυτά τα τρόφιμα;

σούπερ μάρκετ

Η δομή των λιπαρών οξέων τα κάνει αδιάλυτα στο νερό, και για να διαλυθούν πρέπει να αναμειχθούν με κάποιο οργανικό διαλύτη όπως είναι το χλωροφόρμιο ή μεθυλενοχλωρίδιο. Δεν είναι όμως αυτός ο τρόπος που αφαιρούνται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φαγητά και τα γλυκά.

Γάλα χωρίς ή με λίγα λιπαρά

Το γάλα μπαίνει σε μία φυγόκεντρο η οποία μπορεί να διαχωρίζει τα συστατικά του με βάση την πυκνότητα. Επειδή τα λιπαρά είναι ελαφριά μένουν στην επιφάνεια και έτσι αφαιρούνται. Το αποβουτυρωμένο γάλα που απομένει μπορεί να χρησιμοποιηθεί περαιτέρω για να παρασκευαστεί γιαούρτι και κρέμα γάλακτος χωρίς ή με λίγα λιπαρά.

Φαγητά & γλυκά χωρίς ή με λίγα λιπαρά

Τα φαγητά και τα γλυκά που δεν έχουν λιπαρά ή είναι χαμηλά σε λιπαρά δεν αφαιρούνται από αυτά τα λιπαρά μόλις παρασκευαστούν, απλώς δεν προστίθενται εξ αρχής. Δηλαδή οι βιομηχανίες δε χρησιμοποιούν βούτυρο και αυγά που είναι η κύρια πηγή λιπαρών. Όμως χωρίς αυτά δεν έχουν την ίδια πλούσια γεύση, δεν έχουν σταθερή δομή και όψη και δε διατηρούνται για πολλές μέρες ακόμα και στο ψυγείο.

Για να αντισταθμίσουν τη γεύση, προθέτουν πολλά μπαχαρικά και πολλή ζάχαρη. Γι αυτό άλλωστε τα τρόφιμα χωρίς ή με λίγα λιπαρά ακόμα και αν τα συστήνουν ως διαιτητικά, δεν έχουν απαραίτητα λιγότερες θερμίδες. Όσο αφορά την όψη του τροφίμου, επειδή χωρίς τα λιπαρά γίνεται ρευστό, οι παρασκευαστές προσθέτουν συνδετικές ουσίες, όπως κόµµι και άμυλα. Επίσης η προσθήκη νερού κάνει τα τρόφιμα να μην είναι τόσο σταθερά γι' αυτό προστίθενται επιφανειοδραστικές ουσίες και γαλακτωματοποιητές, όπως μονο-και διγλυκερίδια, συγγενικά μόρια των τριγλυκεριδίων.

Είναι τόσο βλαβερά για την υγεία τα λιπαρά οξέα;

Τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα όχι μόνο δεν κάνουν κακό στην υγεία αλλά μάλιστα έχουν ευεργετικές ιδιότητες αφού:

  • το παλμιτελαϊκό οξύ, που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας, προστατεύει από την αντίσταση στην ινσουλίνη και κατά συνέπεια από τον διαβήτη
  • το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, ένα τύπος λιπαρού οξέος στο αγελαδινό γάλα, φαίνεται να προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου
  • φαίνεται να βοηθούν στην απώλεια του βάρους στις γυναίκες
  • ενισχύουν την υγεία της καρδιάς.

Παρά ταύτα αν θέλουμε να τα αποφύγουμε καλό είναι να τρώμε τροφές που δεν τα περιέχουν εξ αρχής, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και σιτηρά ολικής άλεσης.

 

--

Πηγές:

  1. Meisa Salaita. How do they get the fat out of fat-free foods? (health.howstuffworks.com)
  2. Alexandra Sifferlin. Skim Milk Is Healthier Than Whole Milk, Right? Maybe Not (healthland.time.com)
  3. Mozaffarian, D., Cao, H., King, I. B., Lemaitre, R. N., Song, X., Siscovick, D. S., & Hotamisligil, G. S. (2010). Trans-Palmitoleic Acid, Metabolic Risk Factors, and New-Onset Diabetes in US AdultsA Cohort Study. Annals of internal medicine, 153(12), 790-799.
  4. Larsson, S. C., Bergkvist, L., & Wolk, A. (2005). High-fat dairy food and conjugated linoleic acid intakes in relation to colorectal cancer incidence in the Swedish Mammography Cohort. The American journal of clinical nutrition,82(4), 894-900.
  5. Rosell, M., Håkansson, N. N., & Wolk, A. (2006). Association between dairy food consumption and weight change over 9 y in 19 352 perimenopausal women. The American journal of clinical nutrition, 84(6), 1481-1488.
  6. Bonthuis, M., Hughes, M. C. B., Ibiebele, T. I., Green, A. C., & Van Der Pols, J. C. (2010). Dairy consumption and patterns of mortality of Australian adults.European journal of clinical nutrition, 64(6), 569-577.