Μάθετε μερικά βασικά αλλά και παράξενα στοιχεία που φανερώνουν τα δόντια ενός ανθρώπου για την υγεία και τις συνήθειες του, πέρα από το αν καπνίζει και πόσο καφέ πίνει.

δόντια

Το έχετε δει πολλές φορές στα αστυνομικές σειρές όταν δεν μπορούν να βρουν την ταυτότητα ενός νεκρού, να τον αναγνωρίζουν από τα οδοντικά του στοιχεία. Η κατασκευή των δοντιών είναι μοναδική σε κάθε άνθρωπο και είναι κάτι σαν αποτυπώματα.

Ένας ιατροδικαστής οδοντίατρος μπορεί να καταλάβει από την οδοντοστοιχία μας την ηλικία, το φύλο, τη γενεαλογία μας, ακόμα και παίζουμε κάποιο μουσικό όργανο.

Όμως μπορούν να μαρτυρήσουν ακόμη περισσότερα.

Τα δόντια, αν και δε θεωρούνται κόκαλα, είναι μέρος του σκελετικού συστήματος γι' αυτό η κατάστασή τους είναι κατά κάποιο τρόπο ο καθρέπτης των οστών μας.

Οστεοπόρωση

Για παράδειγμα η πτώση των δοντιών είναι σημάδι οστεοπόρωσης, μια ασθένεια που κάνει τα οστά αδύναμα και εύθραυστα.

Επιθετικότητα & άγχος

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που βουρτσίζουν πολύ δυνατά τα δόντια τους, σε σημείο που τρίζουν έχουν την τάση να είναι επιθετικοί, ανταγωνιστικοί και αγχώδεις.

Βουλιμία & Ανορεξία

Μια άλλη ψυχική κατάσταση που αποκαλύπτει η κατάσταση των δοντιών είναι οι διατροφικές διαταραχές. Οι βουλιμικοί ασθενείς  παρουσιάζουν σημάδια διάβρωσης των δοντιών τους που προκαλούνται λόγω της συνήθους παλινδρόμησης των οξέων του στομάχου και του συνεχούς βουρτσίσματος.

Από την άλλη, οι ασθενείς με ανορεξία έχουν σημάδια διάβρωσης και μεγάλης ευαισθησίας λόγω έλλειψης απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων από τη διατροφή τους.

Alzheimer

Τέλος, η απώλεια δοντιών πριν την ηλικία των 35 ετών μπορεί να θεωρηθεί παράγοντας κινδύνου για τη νόσο του Alzheimer.

 

--

Πηγές:

η εικόνα ανήκει στο : mostbeautifulthings.net

How Forensic Dentistry Works. Shanna Freeman. (science.howstuffworks.com)

Osteoporosis. Mayo Clinic. (mayoclinic.org)

Teeth Grinding: How to Stop Grinding Your Teeth at Night! Dr. Pamela L. Alberto (colgate.com)

Dental Complications of Eating Disorders. (nationaleatingdisorders.org)

What conditions may be linked to oral health? Mayo Clinic. (mayoclinic.org)