Ερευνητές από το Rockefeller University ανακάλυψαν μία νέα γενιά αντιβιοτικών ικανά να σκοτώσουν αρκετά παθογόνα, ανθεκτικά στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Staphylococcus aureus

Αυτή η νέα γενιά αντιβιοτικών είναι μόρια που βρίσκονται σε διάφορους τύπους εδαφών

Είναι πεπτίδια, μια αλυσίδα αμινοξέων, και εκδηλώνουν την βακτηριοκτόνο δράση τους παρουσία ασβεστίου. Σκοτώνουν το βακτήριο με διάφορους τρόπους για αυτό και είναι τόσο αποτελεσματικά.

Σκοτώνουν τα βακτήρια και κατά τη δημιουργία του κυτταρικού τοιχώματος αλλά καταστρέφουν και το σχηματισμένο κυτταρικό τοίχωμα.

Οι ερευνητές δοκίμασαν την οικογένεια αντιβιοτικών, που ονομάζεται malacidins, ενάντια σε αρκετά παθογόνα και κατάφερε να σκοτώσει και το στέλεχος του βακτηρίου Staphylococcus aureus ανθεκτικό στη μεθικιλίνη. Επίσης θετικό είναι ότι τα βακτήρια δεν ανέπτυξαν ανθεκτικότητα στις malacidins.

Τα νέα αυτά αντιβιοτικά φαίνονται πολλά υποσχόμενα και μάλλον σύντομα θα μπουν σε κλινικές δοκιμές.

Το ότι αυτές οι ουσίες βρίσκονται στο έδαφος δε σημαίνει ούτε ότι είναι κοινές ούτε ότι εντοπίζονται σε αφθονία.

Δε δρουν έναντια σε όλα τα βακτήρια αλλά μόνο ενάντια στα Gram-θετικά, που έχουν πολύ παχύ κυτταρικό τοίχωμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλο για τα Gram-αρνητικά βακτήρια, όπως αυτό που προκαλεί την πνευμονία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, εξαιτίας της ανθεκτικότητας που έχουν αναπτύξει τα βακτήρια, μέχρι το 2050 θα είναι η αιτία που θα πεθάνουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι.

 

--

Πηγές:

Bradley M. Hover, Seong-Hwan Kim, Micah Katz, Zachary Charlop-Powers, Jeremy G. Owen, Melinda A. Ternei, Jeffrey Maniko, Andreia B. Estrela, Henrik Molina, Steven Park, David S. Perlin & Sean F. Brady. Culture-independent discovery of the malacidins as calcium-dependent antibiotics with activity against multidrug-resistant Gram-positive pathogens. Nature Microbiology (2018). doi:10.1038/s41564-018-0110-1

Ahead of major health meeting, senior UN official sheds light on growing threat of antibiotic resistance un.org

Σχετικοί όροι: