Σαν τι σας μοιάζει; Εξωγήινοι; Μπα, κάποια λογική εξήγηση θα υπάρχει.

πράσινος αφρός αναδύεται σε μια πόλη της Utah

Ήταν 21 Ιουλίου 2016 όταν ο αφρός άρχισε να βγαίνει από ένα φρεάτιο δρόμου στην πόλη Bluffdale της Γιούτα (Η.Π.Α.).

Οι τοπικοί υπεύθυνοι φοβήθηκαν ότι ο αφρός σχετίζεται με τη μεγάλη άνθηση φυκιών που κάλυψε την 3η μεγαλύτερη λίμνη της πολιτείας κάπου 32 χιλιόμετρα μακριά.

Αναλύσεις όμως έδειξαν αργότερα ότι ο αφρός είναι από σαπούνι και μάλλον προήλθε από κάποια χημικά που χρησιμοποιήθηκαν για να καθαριστεί ένα γειτονικό κανάλι.

Το κανάλι αυτό συνδέεται με την λίμνη μέσω του ποταμού Jordan.

Η λίμνη από την άλλη, έκλεισε για λόγους ασφαλείας καθώς φύκη κάλυψαν το 90% της και απλώθηκαν στους γύρω παραποτάμους. Ο λόγος που είναι επικίνδυνα είναι γιατί μπορεί να αναπτυχθούν και κυανοβακτήρια που απελευθερώνουν τοξίνες, που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα και το ήπαρ.

Η υπερβολική άνθηση των φυκιών στη λίμνη οφείλεται σε ένα συνδυασμό από παράγοντες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, η χαμηλή στάθμη της λίμνης και η υψηλή συγκέντρωση Φωσφόρου βοήθησε την ανάπτυξη των φυκιών. Με το 80% του Φωσφόρου να προέρχεται από τις κοντινές εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων

Αν και συμβαίνει και φυσιολογικά τόσο μεγάλη ανάπτυξη φυκιών, ωστόσο η ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η μεταβολή της υδρολογίας και η προσθήκη επιπλέον θρεπτικών συστατικών στα υδάτινα οικοσυστήματα, αυξάνει και την έκταση και τη συχνότητα του φαινομένου.

Για να αποτραπεί κάτι τέτοιο στο μέλλον, πρέπει να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, που είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, αλλά απαραίτητη με την όλο και αυξανόμενη θερμοκρασία της Γης.

 

--

Πηγές:

η εικόνα ανήκει στο : strangesounds.org

  1. Mysterious Green Foam Spews from Utah Drain. seeker.com
  2. Mysterious green foam emerges from the sewers in Bluffdale, Utah (pictures and videos) strangesounds.org