Το περιβάλλον μας είναι πολύπλοκο και πολλές φορές ακόμα και το ίδιο σπάει τους νόμους της φυσικής. Πώς σχηματίζεται η βροχή αφού είναι μαθηματικά αδύνατο;

βροχή

Μπορεί το νερό να εξατμίζεται και να ανεβαίνει στον αέρα συνεχώς. Ωστόσο για να δημιουργήσει σταγόνες βροχής πρέπει να πέσει η θερμοκρασία αρκετά. Το παράξενο είναι ότι τα σταγονίδια που δημιουργούνται είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που μπορεί να σχηματίσει το νερό.

Οπότε για να σχηματιστούν σταγονίδια τόσο μεγάλα ώστε τελικά να προκύπτει βροχή, θα πρέπει να συγκεντρωθούν πολλά μόρια νερού ...πάνω από 150.000.000 μόρια!

Τα δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων σωματίδια σκόνης που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα καθιστούν δυνατό το σχηματισμό της βροχής.

Όταν υπάρχει μικρή συγκέντρωση νερού στην ατμόσφαιρα, τα μόρια του νερού δεν είναι αρκετά κοντά για να σχηματίσουν δεσμούς. Και ακόμα και οι δεσμοί που κάνουν αυτά τα μόρια νερού είναι εύκολο να διασπαστούν. Επειδή δεν είναι δυνατό να ενωθούν τόσα πολλά μόρια, προτιμούν να συγκεντρώνονται γύρω από τους κόκκους σκόνης που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Και αυξάνονται μέχρι να γίνουν σταγόνες σε ένα σύννεφο βροχής.

Και έτσι το νερό επιστρέφει στο έδαφος, το ποτίζει και δίνει ζωή!

 

--

Πηγές:

  1. Knupp, K. Surface Thermodynamics and Nucleation of Water Droplets and Ice Crystals. Lecture Notes. nsstc.uah.edu
  2. McDonald, JE (1962) Homogenous Nucleation of Vapor Condensation. I. Thermodynamic Aspects. Institute of Atmospheric Physics, The University of Arizona, Tucson, Arizona.
  3. McDonald, JE (1962) Homogenous Nucleation of Vapor Condensation. II. Kinetic Aspects. Institute of Atmospheric Physics, The University of Arizona, Tucson, Arizona.