Δίπλα στην πόλη Griffin, στα δυτικά της Πολωνίας, βρίσκεται ένα πολύ παράξενο δάσος. Περίπου 400 πεύκα αναπτύχθηκαν με κλίση 90 μοιρών στη βάση τους και τα περισσότερα από αυτά είναι γυρισμένα προς τα βόρεια.

στραβό δάσος Πολωνία

Το ακόμη πιο περιέργο είναι ότι αυτό το στραβό δάσος βρίσκεται μέσα σε ένα μεγαλύτερο δάσος που όλα τα υπόλοιπα δέντρα του έχουν αναπτυχθεί φυσιολογικά. Τα συγκεκριμένα πεύκα φυτεύτηκαν κάπου τη δεκαετία του '30 και κάτι συνέβει όταν ήταν 7 με 10 ετών που τα έκανε να αποκτήσουν αυτή την κλίση.

Οι πιθανές αιτίες:

1η πιθανή αιτία: Ο καιρός

Κάποιοι πιστεύουν ότι το προκάλεσαν αλλαγές των βαρυτικών δυνάμεων που συνέβησαν σε αυτή την περιοχή. Ωστόσο, δεν υπάρχει ούτε μια απόδειξη για αυτή τη θεωρία. Άλλωστε πώς θα μπορούσε η δύναμη της βαρύτητας να τραβάει τα δέντρα προς τα πλάγια...

Μια άλλη αιτία που μάλλον και αυτή είναι απίθανη, είναι ότι το χιόνι που έπεσε για μια μεγάλη χρονική περίοδο τα καταπλάκωσε όσο ήταν ακόμη δενδρύλλια. Ο λόγος που και αυτό μοιάζει απίθανο είναι ότι τα δέντρα δεν πήραν ακανόνιστα σχήματα αλλά έχουν συγκεκριμένο και ότι συνέβη μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή και όχι σε όλο το υπόλοιπο δάσος.

2η πιθανή αιτία: Ο πόλεμος

Από όλων το μυαλό το πρώτο πράγμα που περνάει είναι ότι κάτι σκοτεινό έγινε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου όταν έγινε η εισβολή στην Πολωνία. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα τανκ ισοπέδωσαν τα δέντρα και αυτά μεγάλωσαν στραβά. Αλλά και πάλι.. γιατί συνέβη μόνο σε μια μικρή περιοχή  του δάσους. Άλλωστε το δάσος είναι 80 ετών, θα πρέπει να ήταν τραγικά βαριά αυτά τα τανκ για να λυγίσουν τα δέντρα.

3η πιθανή αιτία: Ο άνθρωπος

Η τελευταία υπόθεση, που είναι η πιο πιθανή αλλά και η πιο αδιάφορη, είναι ότι οι άνθρωποι που φύτεψαν τα δέντρα, τα μεγάλωσαν ώστε να αποκτήσουν κλίση 90 μοιρών. Και είναι λογικό γιατί όλα έχουν πάρει πολύ συγκεκριμένο σχήμα. Κάπου τη δεκαετία του '30, οι ντόπιοι τα φύτεψαν με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν για ξυλεία σαν υλικό κατασκευής για διάφορους τύπους επίπλων ή ακόμα και σκαφών. Οι οξιές της Βόρειας Ευρώπης προσφέρουν μακριές ίσιες σανίδες, αλλά η αγγλική οξιά "Hedgerow" προσέφερε καλύτερα φυσικά καμπυλωτά ξύλα που χρησιμοποιούνταν για την ενίσχυση του πλοίου εσωτερικά. Έτσι οι άνθρωποι μεγάλωναν επίτηδες τα δέντρα ώστε να σχηματίσουν ξύλα για συγκεκριμένες εφαρμογές.

Η εισβολή κατά τον Β' Π.Π. δεν άφησε τους καλλιεργητές να ολοκληρώσουν το έργο τους και τα δέντρα αφέθηκαν να μεγαλώσουν φυσιολογικά.

Η πόλη είχε ισοπεδωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου και άρχισε να ξαναχτίζεται τη δεκαετία του '70 όταν έγινε στην περιοχή ένα πυρηνικό εργοστάσιο. Γι' αυτό και ούτε οι ντόπιοι δεν είναι σίγουροι για το τι πραγματικά συνέβη. Και αφού δεν υπάρχουν μαρτυρίες , όλα είναι πιθανά...

 

--

Πηγές: 

The Coolest Places On Earth: The Crooked Forest- Poland thehigherlearning.com

Crooked Forest. Abusive farmers may have stunted trees 80 years ago. atlasobscura.com

Wooden Vessel Ship Construction navyandmarine.org