Τα φυτοχρώματα είναι τα κυτταρικά "θερμόμετρα"
Τα φυτοχρώματα είναι μόρια που χρησιμοποιούν τα φυτά για να ανιχνεύσουν το φως της ημέρας. Όμως οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλάζουν τη λειτουργία τους και γίνονται κυτταρικά "θερμόμετρα" που μετρούν τη θερμότητα που επικρατεί τις νυχτερινές ώρες.
Στην ενεργή τους κατάσταση, στο φως της ημέρας, τα φυτοχρώματα προσδένονται στο DNA, εμποδίζουν την έκφραση των γονιδίων και περιορίζετα έτσι η ανάπτυξη του φυτού.
Γι' αυτό αναπτύσσονται πιο γρήγορα τα φυτά που είναι στη σκιά
Αν το φυτό είναι σε σκιά, τα φυτοχρώματα απενεργοποιούνται γρήγορα και του επιτρέπουν να αναπτυχθεί πιο πολύ για να ξαναβρει το φως του ήλιου.
Μάλιστα οι αλλαγές από ενεργά σε ανενεργά στα φυτοχρώματα γίνονται πολύ γρήγορα, ακόμη και σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.
Όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο αργά απενεργοποιούνται τα φυτοχρώματα, περνώντας πιο πολύ χρόνο στην ενεργή τους κατάσταση και εμποδίζοντας την ανάπτυξη του φυτού. Γι' αυτό το χειμώνα τα φυτά αναπτύσσονται αργά.
Σε ζεστές θερμοκρασίες, απενεργοποιούνται πιο γρήγορα και απελευθερώνουν το DNA, ώστε να εκφράσει τα γονίδια και να αναπτυχθεί το φυτό.
Φυτά όπως οι νάρκισσοι και οι βελανιδιές έχουν αυτή την ευαισθησία στη θερμοκρασία και αν είναι ζεστός ο χειμώνας μπορεί να ανθίσουν πολλούς μήνες νωρίτερα. Αλλά φυτά, όπως η μελιά (ή φράξος), αντιλαμβάνονται την αλλαγή της εποχής από τη διάρκεια της ημέρας.
Οι αγρότες και οι λάτρεις της κηπουρικής ξέρουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια ότι τα φυτά ξεγελιούνται από τους θερμούς χειμώνες και ανθίζουν πιο γρήγορα. Και χρησιμοποιούσαν αυτή τη γνώση για να προβλέψουν τον καιρό και να υπολογίσουν πότε είναι κατάλληλος για να θερίσουν τις καλλιέργειές τους.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η ανακάλυψη αυτής της ιδιαίτερης λειτουργίας θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν πιο ανθεκτικές καλλιέργειες, τώρα που η κλιματική αλλαγή κάνει τον καιρό απρόβλεπτο.
--
Πηγή:
Jae-Hoon Jung et al. Phytochromes function as thermosensors in Arabidopsis. Science 27 Oct 2016. DOI: 10.1126/science.aaf6005