Αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο αποδεικνύει ό,τι ότι λάμπει δεν είναι χρυσός και σίγουρα κάτι είναι προ των πυλών.

Ταζμανία φθορίζουσα θάλασσα

Είναι μία παραμυθένια εικόνα που την προκαλεί ένα φθορίζον είδος φύκους, το Noctiluca scintillans, γνωστό και ως η "σκούπα" της θάλασσας, γιατί τρώει τα πάντα γύρω του

Ο λόγος που φωσφορίζει δεν είναι γνωστός. Μπορεί να το κάνει για να απωθήσει τους θηρευτές του ή και αντίθετα για να προσελκύσει τους θηρευτές των θηρευτών του.

Αυτά τα φύκη δεν εμφανίζονται μόνο στη θάλασσα της Τασμανίας. Το γεγονός όμως ότι εμφανίζονται πλέον και εκεί είναι ανησυχητικό, καθώς είναι ένα σημάδι ότι τα νερά αρχίζουν να θερμαίνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ενώ η εκτεταμένη γεωργική και βιομηχανική δραστηριότητα μολύνει τα νερά με άζωτο, φωσφόρο, χημικές ενώσεις και μεταλλικά στοιχεία, παρέχοντας σε αυτά τα φύκη περισσότερα θρεπτικά στοιχεία που ευνοούν την ανάπτυξή του.

Ο λόγος που αποτελεί κίνδυνο για τη θαλάσσια ζωή είναι γιατί αναπτύσσεται σε τόσο μεγάλο βαθμό που τρώει όλα τα θρεπτικά συστατικά και αφήνει όλους τους άλλους θαλάσσιους οργανισμούς να λιμοκτονούν, καταστρέφοντας την ισορροπία του οικοσυστήματος.

 

--

Πηγή:

popsci.com

 

Σχετικοί όροι: