Τα σκιαδοφόρα φυτά είναι μία από τις οικογένειες της τάξης των Σκιαδανθών.Τα Σκιαδανθή είναι μια ιδιαίτερη τάξη που συναντάμε στο φυτικό βασίλειο, και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όλων αυτών των φυτών είναι η ταξιανθία σε σχήμα σκιαδίου που δίνει και το όνομα της τάξης.

Τα Σκιαδανθή είναι μια ιδιαίτερη τάξη που συναντάμε στο φυτικό βασίλειο, είναι δικοτυλήδονα θαμνώδη ή ξυλώδη φυτά και έχουν 5 στήμονες και ωοθήκη από 1-5 καρπόφυλλα. Στην τάξη αυτή περιλαμβάνονται οι οικογένειες των αραλιοειδών (Araliaceae) και των σκιαδιοφόρων (Apiaceae). Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όλων αυτών των φυτών είναι η ταξιανθία σε σχήμα σκιαδίου που δίνει και το όνομα της τάξης.

κισσόςΗ οικογένεια Araliaceae

Η οικογένεια Araliaceae περιλαμβάνει θαμνώδη αναρριχώμενα φυτά. Τα φυτά αυτής της οικογένειας διαθέτουν ρίζες για αναρρίχηση και έλοβα διατεταγμένα κατεναλλαγή φυόμενα φύλλα. Επίσης είναι πάρα πολύ γνωστά για της φαρμακευτικές τους ιδιότητες και χρήσεις από πολύ παλιά. Παράδειγμα φυτού της οικογενείας αποτελεί ο γνωστός σε όλους μας κισσός (Hedera helix).

η εικόνα ανήκει στο: nogardenclub.com

 

κώνειοΗ οικογένεια Apiaceae

Η οικογένεια Apiaceae είναι και αυτή που διαθέτει πιο εμφανώς το χαρακτηριστικό σκιάδιο στην ταξιανθία. Στην οικογένεια αυτή συναντάμε φυτά πολύ γνωστά που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, ως αρωματικά και ως φαρμακευτικά. Τέτοια φυτά είναι για παράδειγμα ο γλυκάνισος, το κύμινο, ο κόλλιανδρος, το καρότο, το μάραθο, η καυκαλήθρα κ.α.

Πολύ χαρακτηριστικό είναι και το άρωμα των φυτών αυτών αφού διαθέτουν αιθέρια έλαια. Παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποια μέλη της οικογένειας Apiaceae που παράγουν ουσίες τοξικές για τον άνθρωπο και τα ζώα (αλκαλοειδή) π.χ. κώνειο, οπότε και χρήζει ιδιαίτερης σημασίας η γνώση της μορφολογίας αυτών.

η εικόνα ανήκει στο: 4.bp.blogspot.com

 

--

Πηγές:

Δ.ΜΠΑΜΠΑΛΩΝΑΣ – Σ.ΚΟΚΚΙΝΗ.ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ, ΦΥΛΟΓΕΝΕΤΙΚΗ-ΦΑΙΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΪΒΑΖΗ. ΘΕΣΣΑΛOΝΙΚΗ 2014

A phylogeny of the flowering plant family Apiaceae based on chloroplast DNA rpl16 and rpoC1 intron sequences: towards a suprageneric classification of subfamily Apioideae.  American Journal of Botany, 2000

Higher Level Relationships of Apiales (Apiaceae and Araliaceae) Based on Phylogenetic Analysis of rbcL Sequences. American Journal of Botan. 1996

Σχετικοί όροι: