Δεν πρόκειται για μανιτάρια που γίνονται άμαξες αλλά για μανιτάρια που περιέχουν την ουσία psilocybin και προκαλούν ψυχεδελικές εμπειρίες.

Psilocybe mexicana

Η ουσία psilocybin είναι ένα ψυχοτρόπο αλκαλοειδές που βρίσκεται φυσικά σε πολλά είδη μανιταριών.

Προσδένεται σε σεροτονεργικούς υποδοχείς (στους οποίους προσδένεται η σεροτονίνη) και προκαλεί μια κατάσταση συναισθησίας κατά την οποία η εγκεφαλική δραστηριότητα αυξάνεται κατακόρυφα. Υπό την επίδραση της ουσίας ο εγκέφαλος δημιουργεί νέες συνδέσεις ανάμεσα σε περιοχές του εγκεφάλου που δεν επικοινωνούσαν προηγουμένως. Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται πώς γίνεται φυσιολογικά η επικοινωνία στα δίκτυα του εγκεφάλου (αριστερά) και πώς αλλάζει αυτή η δραστηριότητα υπό την επίδραση της psilocybin (δεξιά).

Η επίδραση της psilocybin στην επικοινωνία των δικτύων του εγκεφάλου

psilocybin δικτυα εγκεφαλου

Έτσι δημιουργεί μια αίσθηση της υπέρβασης του χρόνου, του χώρου, αλλάζει τον τρόπο αντίληψης της πραγματικότητας και οδηγεί σε μια "ένωση" με το σύμπαν. Ωστόσο αν και επάγει μια κατάσταση ευφορίας μπορεί να έχει και τρομακτικές ψευδαισθήσεις.

Όταν σταματά η επίδραση της ουσίας ο εγκέφαλος επιστρέφει στην κανονική του λειτουργία αλλά η ψυχολογία φαίνεται να έχει επηρεαστεί σχεδόν μόνιμα, κάνοντας το άτομο πιο "ανοιχτό" δηλαδή πιο δεκτικό σε νέες εμπειρίες.

Τα τελευταία χρόνια ερευνάται αν η ουσία μπορεί να αποτελέσει φάρμακο για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Μπορεί να έχει οφέλη για την ψυχική υγεία καθώς μπορεί να αυξήσει την αισιοδοξία σε μικρές δόσεις αλλά σε μεγαλύτερες δόσεις μπορεί να επάγει συναισθήματα φόβου και πανικού. Το κλειδί είναι να βρεθεί η ακριβής δόση που να βελτιστοποιεί τις θετικές επιδράσεις και να αποτρέπει τις αρνητικές.

Ακόμα και αν με μια δόση αλλάζει η προσωπικότητα του ατόμου και φαίνεται πιο χαρούμενο πρέπει να διαλευκανθεί περισσότερο η επίδρασή του στον εγκέφαλο.

 

--

Πηγές:

η εικόνα του μανιταριού του είδους Psilocybe mexicana ανήκει στο: mushroomobserver.org

Tylš, F., Páleníček, T., & Horáček, J. (2014). Psilocybin–summary of knowledge and new perspectives. European Neuropsychopharmacology, 24(3), 342-356.

G. Petri, P. Expert, F. Turkheimer, R. Carhart-Harris, D. Nutt, P. J. Hellyer, F. Vaccarino (2014). Homological scaffolds of brain functional networks. J. R. Soc. Interface 6 December 2014 vol. 11

MacLean, K. A., Johnson, M. W., & Griffiths, R. R. (2011). Mystical experiences occasioned by the hallucinogen psilocybin lead to increases in the personality domain of openness. Journal of Psychopharmacology, 25(11), 1453-1461.