Μια πρόσφατη μελέτη δίνει μια νέα διάσταση στη διαταραχή.

δυσανεξία στη γλουτένη
Αν και ο ρεοϊός δεν είναι συμπτωματικός, ωστόσο μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Φαίνεται ότι η μόλυνση από τον ιό αφήνει ένα σημάδι στο ανοσοποιητικό μας σύστημα που ενεργοποιεί το σώμα για την εκδήλωση μιας αυτοάνοσης διαταραχής, όπως είναι η κοιλιοκάκη.

Η κοιλιοκάκη είναι μία αυτοάνοση διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου αντιδρά στην πρωτεΐνη γλουτένη που βρίσκεται σε τροφές όπως τον σιτάρι το κριθάρι και η αντίδραση αυτή προκαλεί προβλήματα στα εσωτερικά τοιχώματα του λεπτού εντέρου.

Στη μελέτη, ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά με προδιάθεση στην κοιλιοκάκη όταν μολύνθηκαν από τον ρεοϊό ανέπτυξαν ανοσολογική απόκριση ενάντια στη γλουτένη σε σχέση με τα ποντίκια που δεν είχαν μολυνθεί. Κάτι παρόμοιο έχει παρατηρηθεί και στους ανθρώπους.

Η μόλυνση από τον ρεοϊό είναι αρκετά συχνή στους ανθρώπους, αλλά ο ιός δεν προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο οι άνθρωποι με κοιλιοκάκη έχει βρεθεί ότι έχουν αναπτύξει​ περισσότερα αντισώματα για τον ιό σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους που δεν υποφέρουν από κοιλιοκάκη.

Εκτός από αυξημένα αντισώματα, οι άνθρωποι που ανέπτυξαν κοιλιοκάκη εξαιτίας του ιού, είχαν και αυξημένη έκφραση ενός γονιδίου που κωδικοποιεί για την πρωτεΐνη IRF1, η οποία παίζει και αυτή ρόλο στην εμφάνιση δυσανεξίας στη γλουτένη.

Ένα μόνο στέλεχος ρεοϊού μπορεί να προκαλέσει τέτοια αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, το T1L.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν και άλλα στελέχη του ιού μπορεί να προκαλέσουν το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά ο T3D για παράδειγμα που είναι γενετικά διαφορετικός από τον T1L και έχει δοκιμαστεί, δεν έχει αυτή την επίδραση.

Όμως, από προηγούμενες μελέτες έχει φανεί ότι ιοί της ίδιας οικογένειας με τον ρεοϊό, όπως είναι ο ιός της ηπατίτιδας C και ο ροταϊός, μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη κοιλιοκάκης, αλλά ακόμα δεν έχει διαλευκανθεί το βιοχημικό μονοπάτι ενεργοποίησης, καθώς ο ιός προκαλεί δυσανεξία στη γλουτένη αλλά συμβαίνουν κάποια επακόλουθα στάδια στο σώμα μέχρι να εμφανιστούν τα προβλήματα στο λεπτό έντερο.

Στις επόμενες μελέτες χρειάζεται να διευκρινιστεί υπό ποιες συνθήκες ακριβώς ο ρεοϊός ενεργοποιεί τη δυσανεξία στη γλουτένη και την ανάπτυξη κοιλιοκάκης.

--

Πηγή:

  1. Bouziat, R., Hinterleitner, R., Brown, J. J., Stencel-Baerenwald, J. E., Ikizler, M., Mayassi, T., ... & Ernest, J. D. (2017). Reovirus infection triggers inflammatory responses to dietary antigens and development of celiac disease. Science, 356(6333), 44-50.
  2. Stene, L. C., Honeyman, M. C., Hoffenberg, E. J., Haas, J. E., Sokol, R. J., Emery, L., ... & Rewers, M. (2006). Rotavirus infection frequency and risk of celiac disease autoimmunity in early childhood: a longitudinal study. The American journal of gastroenterology, 101(10), 2333-2340.
  3. Dolcino, M., Zanoni, G., Bason, C., Tinazzi, E., Boccola, E., Valletta, E., ... & Puccetti, A. (2013). A subset of anti-rotavirus antibodies directed against the viral protein VP7 predicts the onset of celiac disease and induces typical features of the disease in the intestinal epithelial cell line T84. Immunologic research, 56, 465-476.
  4. Hernandez, L., Johnson, T. C., Naiyer, A. J., Kryszak, D., Ciaccio, E. J., Min, A., ... & Green, P. H. (2008). Chronic hepatitis C virus and celiac disease, is there an association?. Digestive diseases and sciences, 53(1), 256-261.
  5. Ruggeri, C., La Masa, A. T., Rudi, S., Squadrito, G., Di Pasquale, G., Maimone, S., ... & Magazzù, G. (2008). Celiac disease and non-organ-specific autoantibodies in patients with chronic hepatitis C virus infection. Digestive diseases and sciences, 53(8), 2151-2155.
Σχετικοί όροι:
1941. Αναπτύσσεται η τεχνική της ανοσοσήμανσης