Οι συνταγές που χρησιμοποιούσαν στην Αρχαιότητα για να φροντίζουν τα δόντια τους, από τους Αιγυπτίους, τους Έλληνες, τους Ρωμαίους μέχρι τους Κινέζους. Τι χρησιμοποιούμε στις σημερινές οδοντόκρεμες.

οδοντόκρεμα

Οι Αιγύπτιοι είχαν αρκετά προβλήματα με δόντια τους καθώς μέσα στο ψωμί ήταν ανακατεμένα χαλίκι και άμμος που κατέστρεφε το σμάλτο των δοντιών τους.

Κάπου το 5.000 π.Χ. έφτιαξαν την πρώτη οδοντόκρεμα με σκόνη από τις οπλές βοδιού, στάχτες, καμένα κελύφη αυγών και ελαφρόπετρα. Αργότερα οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι πρόσθεσαν θρυμματισμένα οστά και όστρακα, κάρβουνο και αρωματικές ουσίες για καλύτερη αναπνοή. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν διάφορα υλικά όπως τζίνσενγκ, μέντα και αλάτι.

Σε έναν αιγυπτιακό πάπυρο, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ., βρέθηκε μια πιο βελτιωμένη φόρμουλα από ορυκτό αλάτι, μέντα, αποξηραμένους κρίνους και κόκκους πιπεριού μαζί με τις ακριβείς ποσότητες και με οδηγίες βουρτσίσματος.

Μη βιαστείτε να τη δοκιμάσετε!
Ένας Αυστριακός οδοντίατρος που το έκανε, ο Dr Heinz Neuman, είπε ότι τα ούλα του μάτωσαν, αλλά ήταν αρκετά προηγμένη για την εποχή και ίσως καλύτερη από αυτές που χρησιμοποιούνταν το 1800 και περιείχαν σαπούνι.

Το 1945, το σαπούνι αντικαταστάθηκε από άλλες ουσίες, όπως το λαουρυλοθειικό νάτριο (sodium lauryl sulphate), που έκαναν την οδοντόκρεμα πιο κρεμώδη.

Πρόσφατα μάλιστα αποδείχθηκε ότι ο κρίνος έχει ευεργετικές ιδιότητες στην ασθένεια των ούλων και είναι και πάλι στην κυκλοφορία.

Σήμερα οι οδοντόκρεμες διαφέρουν πολύ από τους αρχαίους προγόνους τους, διατηρούν τα δόντια και τα ούλα υγιή, λευκαίνουν και προσφέρουν δροσερή αναπνοή.

Περιέχουν φθόριο, Triclosan, μια ουσία που προστατεύει από την τερηδόνα, την ουλίτιδα, την πλάκα, την πέτρα και την κακή αναπνοή, χρωστικές, αρωματικές και γλυκαντικές ουσίες και άλλες που την κάνουν κρεμώδη και αφρώδη.

 

--

Πηγές:

η εικόνα ανήκει στο : worlddental.ca

The ancient Egyptian recipe for toothpaste. Irene Zoech in Vienna. (telegraph.co.uk)

History of Toothbrushes and Toothpastes. (colgate.com)

Σχετικοί όροι: