Το αλκοόλ παραμένει το πιο θανατηφόρο ναρκωτικό στον κόσμο, αν συνδυαστεί με φάρμακα τότε έχουμε ένα ακόμη πιο επικίνδυνο κοκτέιλ.

αλκοόλ

#1 Βενζοδιαζεπίνες & Αλκοόλ

Είναι τα γνωστά ηρεμιστικά ή υπνωτικά. Από το 2001 έως το 2014 οι θάνατοι που οφείλονται σε κατάχρησή τους πενταπλασιάστηκαν.

Επειδή και οι δύο ουσίες χαλαρώνουν το μυικό σύστημα και καθυστερούν τη δραστηριότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος, ο χρήστης είναι σε κίνδυνο να πέσει σε κώμα ή να πεθάνει.

Η χρόνια χρήση μειώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού να πολεμάει τις μολύνσεις και σταδιακά οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια.

#2 Οπιοειδή & Αλκοόλ

Στα οπιοειδή ανήκουν η ηρωίνη και κάποια συνταγογραφούμενα παυσίπονα, όπως η κωδεΐνη και η μορφίνη, που καταστέλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Μπορούν να οδηγήσουν σε αναισθησία ή και κάποιες φορές σε ευφορία, όμως ο κίνδυνος από υπερβολική δόση είναι υπερβολικά υψηλός.

Αν συνδυαστούν με αλκοόλ έχουν παρόμοια αποτελέσματα με τις βενζοδιαζεπίνες. Στο 22% των θανάτων από τέτοιου είδους παυσίπονα στις Η.Π.Α. είχαν συνδυαστεί με αλκοόλ.

#3 Αντικαταθλιπτικά & Αλκοόλ

Τα αντικαταθλιπτικά, όπως το Zoloft, το Prozac και άλλα παρόμοια SSRI αυξάνουν την ένταση που έχει το αλκοόλ. Το ένα ποτήρι τo αισθανόμαστε σαν δύο.

Κάποια αντικαταθλιπτικά που αυξάνουν την πίεση του αίματος, σε συνδυασμό με αλκοόλ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για ζάλη, σπασμούς, σύγχυση και κώμα.

#4 Διεγερτικά & Αλκοόλ

Τα διεγερτικά όπως η μεθαμφεταμίνη, η κοκαΐνη, το Adderall, δρουν αυξάνοντας την πίεση του αίματος η οποία καμουφλάρει την επίδραση του αλκοόλ.

Όταν η κοκαΐνη συνδυαστεί με αλκοόλ, παράγεται μεγάλη ποσότητα του μεταβολίτη κοκα-αιθυλένιο που προκαλεί καρδιαγγειακή τοξίκωση. Προκαλεί υπερβολική πίεση στην καρδιά σε πολύ υψηλότερο βαθμό από όλα τα άλλα ναρκωτικά.

#5 Αντισυλληπτικά & Αλκοόλ

Το αντισυλληπτικό χάπι χρειάζεται 3 ώρες για να μπει στην κυκλοφορία του αίματος και να δράσει. Αυτό κάνει τη γυναίκα να αισθάνεται πιο γρήγορα την επίδραση του αλκοόλ γιατί το σώμα είναι απασχολημένο μεταβολίζοντας τις ορμόνες που παράγονται λόγω του αντισυλληπτικού. Η αιθανόλη μεταβολίζεται και απομακρύνεται από το σώμα πιο αργά.

Έτσι, μπορεί να περιορίσει την ικανότητα της γυναίκας να πάρει αποφάσεις, αφού ουσιαστικά το αλκοόλ εμποδίζει τη σκέψη μας. Έτσι το άτομο κινδυνεύει όχι από την τοξικότητα της ουσίας, αλλά από τη μειωμένη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος.

#6 Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα & Αλκοόλ

Μπορεί επειδή είναι μη συνταγογραφούμενα να τα θεωρούμε και αβλαβή όμως ο συνδυασμός τους με το αλκοόλ μπορεί να αποβεί μοιραίος. Κατάχρηση φαρμάκων με παρακεταμόλη, όπως το depon, μαζί με αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε οξεία ηπατική ανεπάρκεια.

Και οι στατίνες, που χορηγούνται για τη μείωση της χοληστερόλης, μαζί με αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στο συκώτι.

Ναι ακόμα και λίγο κρασί ή μπύρα μπορούν να προκαλέσουν αυτή την εκρηκτική χημεία στο σώμα. Γι'αυτό αποφεύγουμε το ποτό όταν παίρνουμε φάρμακα.