Ψυχολογία

Θέματα και απόψεις ειδικών για προσωπικά και κοινωνικά ζητήματα

Φανταστείτε ότι είστε καλεσμένος σε ένα δείπνο. Απολαμβάνετε ένα πεντανόστιμο στιφάδο ..και το φαγητό είναι τόσο νόστιμο που ζητάτε τη συνταγή από την οικοδέσποινα. Το μυστικό, απαντάει, είναι στο κρέας. Πρέπει να βάλεις ένα κιλό καλοθρεμμένο λαμπραντόρ. Πάρτε ένα λεπτό να εστιάσετε στις σκέψεις και τα συναισθήματα σας.

Η ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας (NPD) παρερμηνεύεται όταν εφαρμόζεται σε κάποιον που είναι αλαζονικός και θεωρεί ότι όλα περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό του. Αν και αυτά τα χαρακτηριστικά είναι από μόνα τους άσχημα και ενοχλητικά για τους γύρω, ο ναρκισσισμός είναι μια βαθύτερη διαταραχή με καταστρεπτικές επιπτώσεις στις σχέσεις του ατόμου με τους άλλους ανθρώπους.

Το ερώτημα που πλανάται συχνά στις συζητήσεις για τον ρατσισμό, πιστεύω πως είναι αν υπάρχει τελικά στην Ελλάδα ρατσιστικό φαινόμενο. Το ερώτημα αυτό, που υποδηλώνεται χωρίς να αντιμετωπίζεται ευθέως από την ελληνική κοινωνία, δεν μπορεί να απαντηθεί φυσικά μονολεκτικά με ένα ναι ή με ένα όχι, ούτε βέβαια είναι δυνατόν να εξαρτηθεί η απάντηση από δημοσκοπήσεις, που μόνο διαθέσεις καταγράφουν και αυτές με τρόπο υποβολιμαίο, σχηματικό και αποσπασματικό.

Χρησιμοποιούμε cookies που μας επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας.
Κάνοντας κλικ στο "Συμφωνώ" ή συνεχίζοντας να χρησιμοποιείται την ιστοσελίδα bioximikos.gr συμφωνείτε με τη χρήση cookies.