Περιβαλλόμαστε από ασύρματα δίκτυα, στο σπίτι, στη δουλειά, στα εστιατόρια, σε πλατείες. Πολλοί αναρωτιούνται αν αυτά τα επίπεδα ακτινοβολίας αποτελούν κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου.

κινητό τηλέφωνο

Οι πιθανότητες να διαβάζετε αυτό το άρθρο από συσκευή συνδεδεμένη με WiFi είναι παραπάνω από μισές. Ωστόσο, δε χρειάζεται να ανησυχείτε καθώς φαίνεται ότι το WiFi δεν είναι επιβλαβές για την υγεία μας.

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει το WiFi έχει συχνότητα 0-300GHz, δηλαδή ανήκει στην περιοχή των ραδιοκυμάτων.

Η ακτινοβολία των ραδιοκυμάτων είναι χαμηλής συχνότητας και μπορεί να προκαλέσει μόνο κάποια κινητικότητα στα άτομα των μορίων που εκδηλώνεται ως αύξηση της θερμικής ενέργειας. Δεν προκαλεί ιονισμό, όπως οι ακτίνες X. Άλλωστε οι συσκευές WiFi παράγουν ραδιοκύματα σχετικά μικρής ισχύος 0.1 watt.

Το ότι είναι ακίνδυνο επιβεβαιώνεται από πολλές ιατρικές και περιβαλλοντικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Γενικά δεν έχει βρεθεί συσχέτιση των ραδιοκυμάτων με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ακόμα και για ανθρώπους που θεωρούνται ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, εκείνοι δηλαδή που στη δουλειά τους δέχονται επαναλαμβανόμενα ακτινοβολία στην περιοχή των ραδιοκυμάτων. Αν και σε ορισμένες μελέτες αναφέρονται κάποιες βιολογικές αλλαγές που υποθετικά θα μπορούσαν να συσχετιστούν με καρκίνο.

Η έρευνα γύρω από το θέμα συνεχίζεται καθώς τα μέχρι τώρα ευρήματα δεν μπορούν να δώσουν μία οριστική απάντηση, αφού ο καρκίνος είναι μία σύνθετη πολυπαραγοντική νόσος.

 

--

Πηγές:

η εικόνα ανήκει στο: g3ict.org 

  1. National Institute of Environmental Health Sciences. Electric & Magnetic Fields. niehs.nih.gov
  2. American Cancer Society. Microwaves, Radio Waves, and Other Types of Radiofrequency Radiation. cancer.org