Από το 2013 οι κάτοικοι δύο απομονωμένων χωριών του βόρειου Καζακστάν, έχουν προσβληθεί από μία μυστηριώδη ασθένεια που προκαλεί υπνηλία. Φαίνεται ότι οι επιστήμονες έχουν κάποια εξήγηση.

σταματημένο ρολόι

Πάνω από 140 ανθρώπους στο Kalachi και στο Krasnogorsk τους παίρνει ξαφνικά ο ύπνος ακόμα και εκεί που περπατάνε ή οδηγούν το ποδήλατό τους. Μάλιστα μπορεί να μείνουν αναίσθητοι ακόμη και για έξι συνεχόμενες ημέρες και όταν ξυπνούν υποφέρουν από πονοκεφάλους, απώλεια μνήμης ενώ κάποιοι έχουν πολύ συχνές λιποθυμίες αλλά και ψευδαισθήσεις.

Η αρχική διάγνωση των γιατρών ήταν εγκεφαλοπάθεια άγνωστης προέλευσης, από την οποία επηρεάστηκαν από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους, ακόμη και μία γάτα.

Αφού δεν είναι μόλυνση από ιό ή βακτήριο, τι είναι;

Εφόσον δεν μπορούσε να βρεθεί κάποιος ιός ή βακτήριο που θα μπορούσε να είχε μολύνει αυτούς τους ανθρώπους, και ούτε οι αναλύσεις νερού και εδάφους έδειχναν κάποιο χημικό παράγοντα, οι υποψίες στράφηκαν προς τα γειτονικά εγκαταλειμμένα ορυχεία εξόρυξης Ουρανίου, που έκλεισαν με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. 

kalatchi map

η εικόνα ανήκει στην dailymail.co.uk

Επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν την αιτία της παράξενης αυτής υπνηλίας, που είναι η δηλητηρίαση από Μονοξείδιο του Άνθρακα που απελευθερώνεται στον αέρα μαζί με άλλους υδρογονάνθρακες σε μεγάλες ποσότητες από τα ανενεργά ορυχεία.

Το Μονοξείδιο του Άνθρακα συναγωνίζεται το Οξυγόνο για τη θέση πρόσδεσης στην αιμοσφαιρίνη και μάλιστα προσδένεται 200 φορές ισχυρότερα. Έτσι, η μειωμένη πρόσληψη Οξυγόνου από τον εγκέφαλο προκαλεί υπνηλία.

Η αντίθετη άποψη

Βέβαια αυτή η εξήγηση δεν τους έχει πείσει όλους. Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατό να απελευθερώνεται Μονοξειδίο του Άνθρακα, αφού είναι παραπροϊόν καύσης, και αναρωτιούνται πώς είναι δυνατό να υπάρχει σε ένα κλειστό ορυχείο. Ακόμη όμως και αν είναι χημικά ενεργό, πώς απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα τόσο μεγάλη ποσότητα.

Πάντως η κυβέρνηση του Καζακστάν είναι σε διαδικασία εκκένωσης των χωριών αυτών.

 

--

Πηγές:

η εικόνα εξωφύλλου ανήκει στο : rt.com

  1. ALEC LUHN. Mystery of Kazakhstan sleeping sickness solved, says government. (theguardian.com) 17 July 2015
  2. MICHELLE WITTE. Carbon Monoxide, Lack of Oxygen Cause of Sleeping Sickness, Official Announces (astanatimes.com) 13 July 2015
  3. SARAH ZHANG. The Mystery of the Kazakhstani Sleeping Sickness (wired.com)16 July 2015

 

Σχετικοί όροι: