Τα τελευταία χρόνια είχε επικρατήσει η αντίληψη ότι οι τροφές και τα συμπληρώματα διατροφής με αντιοξειδωτικά πολεμούν τις ουσίες που παράγονται στα καρκινικά κύτταρα. Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι όχι μόνο τα αντιοξειδωτικά δε μειώνουν τον καρκίνο αλλά μπορεί να κάνουν και κακό.

αντιοξειδωτικά

Πώς οι οξειδωτικές ενώσεις μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο

Οι οξειδωτικές ενώσεις, όπως είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου και οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (reactive oxygen species, ROS), σε μικρές συγκεντρώσεις είναι απαραίτητες στα κύτταρα. Ωστόσο σε μεγάλες συγκεντρώσεις γίνονται τοξικές και μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη καρκίνου καθώς όταν συνδέονται με τα βιομόρια τα αποσταθεροποιούν, δημιουργώντας μεταλλάξεις και διαταράσσοντας τα βιοχημικά μονοπάτια του κυττάρου.

Μπορεί να φαίνεται λογικό ότι για να καταπολεμήσουμε αυτές τις τοξικές ενώσεις πρέπει να δίνουμε στον οργανισμό μας αντιοξειδοτικά. Όμως τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνουμε μέσω της τροφής δεν έχουν το αποτέλεσμα που περιμένουμε επειδή δε δρουν στο σημείο του κυττάρου που παράγονται αυτές οι οξειδωτικές ενώσεις, δηλαδή στα μιτοχόνδρια.

Άλλωστε, οι μέχρι σήμερα έρευνες των συμπληρωμάτων διατροφής με αντιοξειδωτικά δεν έχουν αποδείξει τον προστατευτικό τους ρόλο ενάντια στον καρκίνο. Ενώ αντίθετα σε κάποιες δοκιμές φάνηκε να αυξάνονται τα περιστατικά ορισμένων τύπων καρκίνου.

Τα κύτταρά μας έχουν από μόνα τους μηχανισμό σύνθεσης αντιοξειδωτικών για την καταπολέμηση των οξειδωτικών στοιχείων.

Στα καρκινικά κύτταρα παράγονται μεγάλες ποσότητες τόσο ROS όσο και αντιοξειδωτικών. Το παράδοξο είναι ότι η χορήγηση αντιοξειδωτικών μπορεί να επιταχύνει την αύξηση του καρκίνου ενώ η χορήγηση οξειδωτικών μπορεί να την αναστείλει.

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο τα αντιοξειδωτικά στοιχεία να απενεργοποιούνται στα καρκινικά κύτταρα. Μια θεραπευτική προσέγγιση θα ήταν η αναστολή αυτών των πρωτεϊνών που τα απενεργοποιούν αλλά μόνο στα καρκινικά κύτταρα και όχι στα υγιή.

 

--

Πηγή:

εικόνα © recetasveggie.com

Chandel, N. S., & Tuveson, D. A. (2014). The Promise and Perils of Antioxidants for Cancer Patients. New England Journal of Medicine, 371(2), 177-178.