Η νόσος του Πάρκινσον γιορτάζεται στις 11 Απριλίου κάθε χρόνο καθώς αυτή είναι η ημερομηνία γέννησης του Τζέιμς Πάρκινσον, του νευρολόγου που πρώτο-περιέγραψε τα συμπτώματα της νόσου.

Νόσος του Πάρκινσον

Η νόσος Πάρκινσον είναι η δεύτερη συχνότερη νευρο-εκφυλιστική νόσος (προσβάλλει 1 στους 500 ανθρώπους) η οποία οφείλεται κυρίως στον εκφυλισμό των κυττάρων του εγκεφάλου που παράγουν ντοπαμίνη και τελικά στην έλλειψη της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει πως οι νευρο-εκφυλιστικές ασθένειες θα ξεπεράσουν τον καρκίνο σε συχνότητα εμφάνισης μέχρι το 2040. Συνεπώς κρίνεται αναγκαία η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη νόσο.

Συμπτώματα και θεραπεία

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου αφορούν διαταραχές του κινητικού συστήματος όπως βραδυκινησία, τρόμος, δυσκαμψία κάποιου άκρου και αστάθεια στο βάδισμα. Τα συμπτώματα αυτά ξεκινούν από τη μία πλευρά του σώματος, δεξιά ή αριστερά και μετά γίνονται αμφοτερόπλευρα. Όσο εξελίσσεται η νόσος, επηρεάζεται η σκέψη, οδηγώντας σε άνοια και το συναίσθημα, οδηγώντας σε κατάθλιψη.

Νόσος του Πάρκινσον

Η θεραπεία της νόσου αφορά προς το παρόν τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Τα φάρμακα (πρώτης επιλογής) που χορηγούνται είναι η λεβοντόπα άμεσης αποδέσμευσης μαζί με περιφερικό αναστολέα αποκαρβοξυλάσης (βενσεραζίδη ή καρβιντόπα). Σε νεαρότερους ασθενείς που δεν παρουσιάζουν νοητική έκπτωση ενδείκνυνται και οι αγωνιστές ντοπαμίνης όπως η πραμιπεξόλη, η ροτιγοτίνη, και η ροπινιρόλη.

Ωστόσο, η ερευνητική πρόκληση έγκειται στην εύρεση μιας νευροπροστατευτικής θεραπείας που να μπορεί να επηρεάζει την εξέλιξη της νόσου. H γονιδιακή θεραπεία παραμένει μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση αφού είναι ασφαλής και καλώς-ανεκτή. Παρ’όλα αυτά, οι μέχρι στιγμής κλινικές μελέτες (έως φάσης 2) δεν έχουν δείξει ισχυρό κλινικό όφελος.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου, είναι απαραίτητη η βαθύτερη γνώση της παθογένειας της εκφυλιστικής αυτής κατάστασης. Πρόσφατη έρευνα, χρησιμοποιώντας τη νανοτεχνολογία, έδειξε πως τα επίπεδα της α-συνουκλεϊνης είναι κρίσιμα για την εμφάνιση τοξικότητας και κατά συνέπεια του θανάτου των εγκεφαλικών κυττάρων καθώς επίσης πως οι διαφορετικές μορφές της πρωτεΐνης μπορεί να παίζουν ρόλο-κλειδί στην εξέλιξη της νόσου. Η κύρια ερευνήτρια της μελέτης αυτής είναι Ελληνίδα, κάτι που μας χαροποίησε ιδιαίτερα.

 

--

Βιβλιογραφία

η εικόνα ανήκει στο: wikipedia.org Illustration of Parkinson's disease by William Richard Gowers, which was first published in A Manual of Diseases of the Nervous System(1886)

  1. Jeffrey H Kordower. Gene Therapy for Parkinson's Disease: Still a Hot Topic? Neuropsychopharmacology. Jan; 40(1): 255–256, 2015.
  2. Pinotsi D, Michel CH, Buell AK, et al. Nanoscopic insights into seeding mechanisms and toxicity of α-synuclein species in neurons. Proc Natl Acad Sci U S A. Mar 18, 2016