Ναι, τα κουνούπια έκαναν την εμφάνισή τους.

τσίμπημα κουνουπιού

Γιατί μας φαγουρίζουν τα τσιμπήματα

Η απάντηση είναι στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και το πώς αποκρίνεται. Τα κουνούπια όταν μας τσιμπούν με την μυτερή τους προβοσκίδα μας μεταφέρουν στο αίμα μας με το σάλιο τους αντιπηκτικά για να το αραιώσουν και να μπορούν να το ρουφήξουν πιο εύκολα.

Την πρώτη φορά που μας τσίμπησε κουνούπι δεν αισθανθήκαμε τίποτα, γιατί το ανοσοποιητικό μας δεν πρόλαβε να αναπτύξει μια συντονισμένη αντίδραση. Από τότε όμως, όλες τις υπόλοιπες φορές απελευθερώνει ένα κύμα ισταμινών. Λόγω αυτής της απόκρισης το σημείο του τσιμπήματος κοκκινίζει, πρήζεται και μας φαγουρίζει.

Όπως καταλαβαίνουμε το ανοσοποιητικό μας είναι αυτό που μας ενοχλεί και όχι το ίδιο το τσίμπημα.

Στην παραγωγή ισταμινών απαντούμε με αντιισταμινικά.

Για παράδειγμα μία αντιϊσταμινική κρέμα ή ένα αντιϊσταμινικό χάπι, για παράδειγμα αυτά που περιέχουν την ουσία Διφαινυδραμίνη (Diphenhydramine). 

Ενώ μπορούν να ληφθούν και εκ των προτέρων σαν προφύλαξη, για την αντιμετώπιση της φλεγμονής, μόλις μας τσιμπήσει το κουνούπι.

Αν και χρησιμοποιούνται ευρέως για τα τσιμπήματα από τα κουνούπια, ωστόσο είναι λίγα στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους. Το 2012, συγκεκριμένα μελετήθηκε η δράση αλοιφών που περιείχαν πολλαπλά συστατικά όπως αντισηπτικά, αντιισταμινικά και τοπικά αναισθητικά για μούδιασμα όπως η λιδοκαΐνη. Και φάνηκε ότι ακόμη και αυτές δεν ήταν πάντα αποτελεσματικές.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Για ήπια τσιμπήματα, καθαρίζετε την περιοχή και βάζετε μία κρύα κομπρέσα. Αναλγητικά βοηθούν στον πόνο και μια κρέμα με κορτικοστεροειδές ήπιας δράσης περιορίζει τη φλεγμονή και τη φαγούρα.

Μη κατασταλτικά αντιισταμικά συστήνονται για μεγάλα τσιμπήματα και όταν η φαγούρα είναι ανυπόφορη.

Τέλος, για τα απλά τσιμπήματα δε χρειάζονται αντιβακτηριδιακά φάρμακα εκτός και υπάρξει δευτερογενής μόλυνση που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

 

--

Πηγές:

η εικόνα ανήκει στο : CDC

  1. Choumet, V., Attout, T., Chartier, L., Khun, H., Sautereau, J., Robbe-Vincent, A., ... & Bain, O. (2012). Visualizing non infectious and infectious Anopheles gambiae blood feedings in naive and saliva-immunized mice.PLoS One, 7(12), e50464.
  2. What can be done for itching and pain from bites and stings? fda.gov
  3. Gallick v. Baltimore & Ohio R. Co., 372 U.S. 108, 83 S. Ct. 659, 9 L. Ed. 2d 618 (1963).