Βακτήρια κοπράνων και άλλα παθογόνα μπορεί να έχουν περάσει από τα χέρια σας ή κάποιου άλλου στα χαρτονομίσματα. Καθώς και μικρές ποσότητες ζύμης και μυκήτων. Φυσικά, η φήμη ότι τα χρήματα φέρουν ίχνη κοκαΐνης και ηρωίνης, ισχύει!
Όσο πιο παλιάς κυκλοφορίας είναι τα χρήματα τόσες περισσότερες ευκαιρίες είχαν να συναντήσουν μικρόβια, ιδίως τα χαρτονομίσματα χαμηλότερης ονομαστικής αξίας που χρησιμοποιούνται συχνότερα.
Ορισμένα από αυτά τα παθογόνα που κουβαλούν μπορούν επιβιώνουν για μήνες. Πολλά μπορεί να είναι ακίνδυνα, αλλά άλλα θα μπορούσαν να μας κάνουν να αρρωστήσουμε. Μερικά ακόμα παραδείγματα είναι:
- Βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη (MRSA), που μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις αίματος, μπορεί να επιβιώσει στα νομίσματα.
- Escherichia coli, μπορεί να προκαλέσει διάρροια με αίμα και μερικές φορές ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια ή θάνατο.
- Pseudonomnas aeruoginosa, προκαλεί λοιμώξεις του ουροποιητικού και του αναπνευστικού συστήματος.
Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ανέλυσε το γενετικό υλικό σε χαρτονομίσματα $1 και βρήκαν περίπου 3.000 είδη οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων που συνδέονται με πνευμονία, τροφική δηλητηρίαση και λοιμώξεις σταφυλόκοκκου.
Ένα από τα πιο κοινά βακτήρια που ανακάλυψαν είναι αυτό που προκαλεί ακμή. Βρήκαν επίσης ίχνη από το βακτήριο του άνθρακα. Παρόλο που ήταν σε αρκετά μικρές δόσεις ώστε να μην το κάνουν επιβλαβές παραμένει τρομακτικό. Πιο περίεργο ήταν ότι εκτός από ανθρώπινο DNA βρήκαν ίχνη DNA από διάφορα ζώα, συμπεριλαμβανομένου αλόγου, σκύλου ακόμα και από λευκό ρινόκερο. Γιατί; Γιατί όχι;! Οι ερευνητές σημειώνουν ότι μελέτησαν απλά την ύπαρξη αυτών των οργανισμών, δεν ασχολήθηκαν με την ικανότητα μεταδοτικότητας τους.
Γιατί τα αμερικάνικα χρήματα είναι πιο βρώμικα;
Η σύνθεση των αμερικάνικων χαρτονομισμάτων (U.S. notes) ένα μείγμα από 75% βαμβάκι και 25% λινό, προσελκύει περισσότερα βακτήρια σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα, χαρτονομίσματα με βάση το πλαστικό πολυμερές που χρησιμοποιούνται στην Αυστραλία και στον Καναδά έχει βρεθεί ότι είναι "καθαρότερα", που σημαίνει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε ρύπους και βακτήρια.
Επίσης, τα χάλκινα νομίσματα φαίνεται να είναι λιγότερο φιλόξενα προς τα βακτήρια.
Μελέτες επισημαίνουν ότι χρήματα που διακινούνται από ανθρώπους που χειρίζονται φαγητά ή που εργάζονται σε νοσοκομειακούς χώρους έχουν υψηλότερο αριθμό βακτηρίων.
"Παρόλο που συχνά αγγίζουμε αντικείμενα που θα μπορούσαν να απορροφήσουν, να φιλοξενήσουν και να μεταδώσουν μολυσματικούς οργανισμούς, είναι πιο πιθανό να πιάσουμε χρήματα και έπειτα τρόφιμα παρά να αγγίξουμε ένα πόμολο ή ένα κολονάκι στο μετρό και έπειτα κάποιο φαγητό", σημειώνει ο Μανώλης Αγγελάκης, ερευνητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Αϊξ-Μασσαλίας, ο οποίος μελέτησε βρώμικα χρήματα.
Δεν υπάρχει καμία οριστική έρευνα που να αποδεικνύει ότι τα βρώμικα χρήματα αρρωσταίνουν τους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία: η γρίπη, ο νοροϊός, ο ρινοϊός και άλλοι μεταδίδονται από την επαφή χέρι-χέρι ή επιφάνεια σε χέρι, υποδεικνύοντας ότι οι παθογόνοι οργανισμοί θα μπορούσαν να ταξιδέψουν εύκολα μια διαδρομή χειρός-χρήματος.
Μυριάδες μικροοργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των ιών της γρίπης, μπορούν να παραμείνουν σε χαρτονομίσματα, ανάλογα με παράγοντες, όπως η υγρασία.