Είναι πολύ ευχάριστο ότι ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα για μείωση της πλαστικής σακούλας, αλλά αν δε μεταχειριζόμαστε σωστά τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες υπάρχει κίνδυνος για προβλήματα υγείας.

επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες

Σε μελέτη που έχει γίνει για την ύπαρξη βακτηρίων στις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες βρέθηκε ότι σχεδόν όλες είχαν βακτήρια και στο 50% βρέθηκαν κολοβακτηριοειδή (coliforms). Στο 8% εντοπίστηκαν βακτήρια Escherichia coli καθώς και ένα ευρύ φάσμα εντερικών βακτηρίων πολλά από τα οποία είναι δυνητικά παθογόνα.

Μελετώντας σακούλες στις οποίες είχαν απομείνει υγρά από το κρέας και έμειναν αποθηκευμένες στο πορτ παγκάζ αυτοκινήτων για 2 ώρες, ο αριθμός των βακτηρίων αυξήθηκε στο 10πλάσιο, κάτι που δείχνει πώς η θερμοκρασία του αυτοκινήτου, ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Βρέθηκε ότι το πλύσιμο των τσαντών στο χέρι ή στο πλυντήριο μειώνει τα βακτήρια κατά 99.9%.

Χρησιμοποιείτε διαφορετικές σακούλες για κάθε προϊόν που μεταφέρετε

Ονομάστε τες ή πάρτε τες σε διαφορετικά χρώματα και σχέδια για να μεταφέρετε τα λαχανικά στη σακούλα με τα λαχανικά και τα κρέατα στη σακούλα με τα κρέατα. Έτσι αποφεύγετε τυχόν μόλυνση από το ένα είδος στο άλλο κατά τη μεταφορά.

Πλένετε τις τσάντες τακτικά

Ανακυκλωμένες πλαστικές σακούλες
Πλύνετε τες στο χέρι ειδικά στις ραφές σε ζεστό νερό με μπόλικη σαπουνάδα και στεγνώστε τες. Επιμείνετε στις ραφές εσωτερικά και εξωτερικά γιατί εκεί μαζεύονται τα περισσότερα σκουπιδάκια.

Τσάντες από καμβά
Πλύνετε κανονικά στο πλυντήριο ρούχων με ζεστό νερό και απορρυπαντικό και στεγνώστε τες ακόμη και στο στεγνωτήριο.

Ισοθερμικές τσάντες και σάκοι
Σκουπίστε τες εσωτερικά με ένα απολυμαντικό πανάκι μετά από κάθε χρήση.

Νάιλον σακούλες
Γυρίστε το μέσα έξω και πλύνετε τες στο χέρι με ζεστό νερό με σαπούνι. Αν θέλετε να τις βάλετε στο πλυντήριο, βάλτε τες σε ένα απαλό πρόγραμμα για να μην διαλυθούν. Απλώστε τες για να στεγνώσουν.

Μην αποθηκεύετε τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες στο αυτοκίνητο

Το πορτ παγκάζ του αυτοκινήτου έχει πολύ μεγάλη θερμοκρασία που ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων ιδίως τους θερινούς μήνες.

Αν κάνετε τα παραπάνω μειώνετε σε μεγάλο ποσοστό τον κίνδυνο να επιμολύνετε το φαγητό που μεταφέρετε. Το κοινό πρέπει να ενημερώνετε όχι μόνο για τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών αλλά και για τη σωστή συντήρησή τους.

--

Πηγές:

  1. Williams, D. L., Gerba, C. P., Maxwell, S., & Sinclair, R. G. (2011). Assessment of the potential for cross-contamination of food products by reusable shopping bags. Food Protection Trends31(8), 508-513.
  2. Klick, J., & Wright, J. D. (2012). Grocery Bag Bans and Foodborne Illness.
  3. Reusable Grocery Bags Contaminated With E. Coli, Other Bacteria uanews.arizona.edu
Σχετικοί όροι: